Frissítés: A #mutiholdolgozol napról készült videó ide kattintva tekinthető meg. 

Az idei évben, hagyományteremtő reményekkel, először került megszervezésre a #mutiholdolgozol élménynap az egyetemi munkavállalók gyermekei számára.

Az öt éve útjára indult #mutiholdolgozol programhoz évről évre olyan intézmények csatlakoznak, amelyek szívesen megmutatják magukat és a 21. század tipikus és egyáltalán nem tipikus munkahelyeit a jövő munkavállalói, a gyerekek és fiatalok számára. 

A program küldetése, hogy a munkatársak gyermekei minél inkább megértsék, lássák, hol és mit dolgoznak a szüleik, és a családbarát vállalat mellett a vállalatbarát család modelljét is megteremtse.

Óriási érdeklődés mutatkozott az egyetem munkatársai részéről a program iránt: több mint száz gyermeket regisztráltak az eseményre.

Az ünnepélyes megnyitón Adonicsné Püski Kata, a Családbarát Egyetem Központ vezetője megfogalmazta az #mutiholdolgozol nap központi gondolatát:

A munkahely és a család a legmeghatározóbb közösség, ahol élünk. Ha a munkáltató és a munkavállaló jól együtt tud működni, akkor mindketten megvalósíthatják az álmaikat. Hisszük, hogy a kiegyensúlyozott család és munka kölcsönösen erősítik egymást!

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes pedig az egyetem névadójáról, Semmelweis Ignácról és a hivatás megtalálásának fontosságáról beszélgetett a gyermekekkel.

A tavaszi szünet első napján megrendezett élménynap fókuszában a Fogorvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, a Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság és a Szenátus munkája állt. Az egyetem szakemberei izgalmas programokkal készültek, saját szakterületüket gyermekbarát, izgalmas és látványos módon mutatták be, osztatlan sikert aratva a fiatalok közt.

A szakmai program három helyszínen folyt: a Központi Igazgatási épületben, a Fogorvostudományi Karon és a Semmelweis Stúdióban. A gyermekek a korosztályuknak megfelelő játékos előadásokon, bemutatókon vettek részt, melyekre a Pető András Kar konduktor hallgatói kísérték őket.

A szenátusi terem titkairól Dr. Antóny Zsolt, a szenátusi főtitkár mesélt a gyermekeknek. A szenátori életre készülve megtanultak nyakkendőt és sálat kötni. A program végén pedig soha nem látott egyetértéssel fogadtak el egy rendkívüli előterjesztést a „kópé szenátorok”.

Az alsó tagozatos gyermekek megismerkedtek a fogorvosi szék rejtelmeivel, a legérdekesebb fogászati eszközökkel, szúvas fogakat tömtek be és profi oktatókká váltak a helyes fogmosás tanításából a Fogorvostudományi Kar szakemberei vezetésével.

Munkatársaink visszajelzései:

„Valóban családbarátnak tartom azokat a lehetőségeket amik ilyen élményt adnak a gyermekeknek és segítséget a szülőknek! Köszönöm!”

„Hatalmas élmény volt a lányomnak és azt mondta, máskor is szeretne menni ilyen rendezvényre. Nagyon köszönjük!”

„Nagyon köszönjük ezt a napot minden kollégának akik részt vettek benne és nagy szeretettel foglalkoztak a gyerekekkel. A gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodtak. Az esti élménybeszàmoló utàn a kisebbik lànyom aznap este úgy aludt el, hogy a párnája mellé tette az ajándékba kapott egyetemi sálat. Köszönjük szépen a szervezést!🥰”

„Nagyon jó kezdeményezés volt! Örülök, hogy a gyermekem részt vett rajta, sok élménnyel gazdagodott. Már várja a következőt! Mi itt dolgozók is szívesen részt vennénk egy ilyen programon.”

Az Egészségtudományi Kar oktatói segítségével a gyermekek bepillantást nyertek a mentőtisztek életébe, elsajátították az újraélesztés helyes technikáját. A Baby Simmel megtanulták a helyes pulzus- és vérnyomásmérést, az „öregségi” szimulátor segítségével pedig megtapasztalták milyen, ha érzékszerveink csökkent üzemmódban működnek. A szakemberek játékos előadásokon mélyítették el a gyermekek tudását az egészséges étkezéssel és életmóddal, valamint balesetmegelőzéssel kapcsolatban.

Exkluzív stúdióbemutatón vettek részt a felső tagozatosok a Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság Filmes Csoportjának jóvoltából. A program keretében a gyerekek a kamera mindkét oldalán kipróbálhatták magukat: lehettek riporterek, operatőrök vagy éppen szerkesztők.

A nap zárásaként azok a gyermekek is részt vettek az újraélesztési képzésen, akik máshova kerültek beosztásra, a Szalon zengett Bee Gees Stayin’ Alive dalától. A szervezők pedig oklevéllel jutalmazták a részvételt. 

A gyermekek ezen az eseménydús napon felfedezhették a Semmelweis Világot és maradandó élményeket szereztek. Minden résztvevő számára inspiráló #mutiholdolgozol napot zártak a szervezők. Találkozzunk jövőre is!

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem