A kollaborációban készült cikkben bizonyítottuk, hogy mutáció nélkül, pusztán epigenetikai változások által is létrejöhet rosszindulatú tumor. 

A kutatók régóta úgy vélik, hogy a rák többnyire a génjeinkben bekövetkező változások miatt indul el és növekszik. A legújabb tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a génjeink irányításának módjában bekövetkező változások, az úgynevezett epigenetikai változások is nagy szerepet játszanak. Ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy ezek az epigenetikai változások önmagukban, genetikai mutációk nélkül is okozhatnak-e rákot. Azt találták, hogy gyümölcslegyekben, amikor bizonyos, a génaktivitás szabályozásáért felelős fehérjéket átmenetileg megzavartak, az a sejtek rákosodását okozta. Ez azért történt, mert bizonyos gének, amelyek a rákos növekedés motorjai lehetnek, tartósan bekapcsolódtak. Az egyik ilyen gén hasonlít egy ismert emberi rákgénhez. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a rákos megbetegedések nemcsak genetikai mutációk miatt indulhatnak el, hanem ezen epigenetikai változások miatt is, amelyek megváltoztatják a gének be- és kikapcsolásának módját, ami a sejtek rákossá válásához vezet.

A teljes közlemény, melynek címe „Transient loss of polycomb components induces an epigenetic cancer fate” ide kattintva érhető el.