Immunellenőrzési blokád tripla-negatív emlőrákban

A Cambridge-i Egyetemmel kollaborációban jelent meg legújabb kutatási eredményünk a Nature folyóiratbanA tripla-negatív emlőrák (TNBC) óriási kihívást jelent, és bár az immunellenőrzési pontblokád (ICB) ígéretes, a válaszadók és a nem válaszadók megkülönböztetése továbbra is tisztázatlan. Vizsgáltuk a sejtkölcsönhatásokat, különösen a multicelluláris térbeli szerveződést, valamint az ICB hatását a tumor mikrokörnyezetére.

A sejtek jellemzői, aktivációja és térbeli eloszlása, amelyek kulcsfontosságúak az ICB hatékonysága szempontjából, eltértek a korai kezelésre érzékeny és rezisztens tumorokban. Képalkotó tömegcitometria segítségével 43 fehérjét vizsgáltunk a TNBC-páciensek tumoraiban három időpontban: kiindulási (n=243), korai kezelés (n=207) és kezelés utáni (n=210) időpontban.  A többváltozós modellezés kiemelte az ICB-válasz két kulcsfontosságú előrejelzőjét: a proliferáló CD8+TCF1+T sejteket és az MHCII+ rákos sejteket. A rák-immun interakciók a B-sejtekkel és a granzim B+ T-sejtekkel szintén befolyásolták az eredményeket. A válaszkész daganatokban bőséges gránázim B+ T-sejtek, míg a rezisztens daganatokban CD15+ ráksejtek voltak. A kezelés előtti és utáni szöveti jellemzők kombinálása javította a válasz előrejelzését, hangsúlyozva a korai biopsziák értékét az adaptív terápia irányításában.
Összefoglalva, a Prof. Dr. Győrffy Balázs részvételével történt kutatás igazolta, hogy a daganatokon belüli sejtek szerveződésének megértése kulcsfontosságú a TNBC hatékony kezelése szempontjából. A térbeli sejtszerveződés szisztematikus megértése fontos jövőbeli immunonkológia fejlesztéseket tehet lehetővé.

A teljes közlemény itt olvasható.