Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. május 24.
531138 Összes oltás

 

Muller_DalmaDNA methylation-based diagnostic, prognostic, and predictive biomarkers in colorectal cancer.

Dalma Müller, Balázs Győrffy (2022)

Biochim Biophys Acta Rev Cancer, 188722.

A cikk ide kattintva érhető el

 

A kolorektális tumor a negyedik leggyakoribb daganattípus: a 2018-ban újonnan diagnosztizált esetek számát több mint 1,8 millióra, az elhalálozásokét pedig 881 000-re becsülték. Az előfordulás rátája szempontjából Magyarország világszinten vezető helyet foglal el. A tumorprogresszió során epigenetikai és genetikai változások halmozódnak fel.

Az adenokarcinómának négy konszenzus molekuláris altípusa van. A különböző csoportokat olyan tulajdonságok jellemzik, mint a CpG sziget metilátor (CIMP), mikroszatellita instabilitás (MSI) és kromoszóma instabilitás (CIN) státusz, valamint bizonyos gének mutációja vagy magas expressziója .  A transzformáció útvonala és egyéb különbségek ellenére egységesen meghatározhatóak diagnosztikus, prognosztikus és prediktív biomarkerek, melyek között szerepelnek DNS metiláció alapúak.

A közölt irodalmi áttekintésben Müller Dalma, a Bioinformatika Tanszék PhD hallgatója ezeket az egyedi lókuszokhoz kapcsolódó biomarkereket, illetve a potenciálisan új biomarkerek felfedezését és in silico validációját elősegítő, genomszintű metilációt vizsgáló tanulmányokat foglalta össze.