A hasnyálmirigyrák továbbra is vezető okát jelenti a daganatokkal összefüggő halálozásoknak. Ahhoz, hogy megfelelő terápiás és prognosztikai eszközöket fejleszthessünk ki, elengedhetetlen a tumor molekuláris eltéréseinek átfogó feltérképezése.

A tanulmány célja, hogy integrálja a rendelkezésre álló génexpressziós adatokat, és hogy felfedezze azokat a géneket, amelyek expressziójának megváltozása egyszerre kapcsolódik a daganat patogeneziséhez és a rosszabb túléléshez. A vizsgálatban összesen 16 adatbázist kombináltak, és 1640 hasnyálmirigy szöveti mintának a génexpressziós mintázatát elemezték több mint 20.000 génre. Ezek alapján számos, a túlélést befolyásoló gént írtak le, azonban 7 olyan gén került azonosításra [ANXA8, FAM83A, KRT6A, MET, MUC16, NT5E és SLC2A1] melyeknek a daganatos elváltozásban jelentősen megnő az expressziója és ezen gének fokozott kifejeződése drasztikusan rontja a túlélést.

Ezen eredmények fontos lépést jelentenek a hasnyálmirigydaganat megértésében és lehetővé teszik olyan génterápiás célpontok azonosítását, amelyek hatékonyabb kezelést eredményezhetnek a betegek számára. A felfedezett gének fehérjetermékei között már folynak célzott terápiás gyógyszerek fejlesztését célzó kutatások, így ez a tanulmány további lendületet ad a terápiás célpontok kidolgozásához.

A teljes közlemény, melynek címe „Analysis of a large cohort of pancreatic cancer transcriptomic profiles to reveal the strongest prognostic factors ” ide kattintva érhető el.