Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. július 31.
534654 Összes oltás
tudományos munkatárs

A PLOS ONE nemzetközi folyóiratban elfogadott cikkünkben azt vizsgáltuk, hogy a PhD fokozat megszerzése előtti tudományos tevékenységnek van-e hatása a későbbi kutatási eredményekre.

Ennek érdekében összesen 4790 magyar kutatót vizsgáltunk az előző 5 évben megjelent publikációik száma, a H-index, az utolsó év összes hivatkozási száma valamint a kutató életkorának figyelembevételével. Minden paramétert a PhD megszerzésének évében és tíz évvel később is kiszámítottunk.

Eredményeink szerint a PhD előtti paraméterek jelentősen meghatározzák a PhD utáni teljesítményt: ha jobbak a mutatóink a PhD megszerzése előtt, akkor jobban teljesítünk annak megszerzése után is.

Mindhárom, tíz évvel a PhD megszerzése után mért mérőszám negatívan korrelált a kutató életkorával a doktori fokozat megszerzésének időpontjában: fiatalabban fokozatot szerző kutató 10 évvel később jobban teljesít.

A vizsgálatban tudományterületekre vonatkozó eredményeink is születtek. Ezek megtekinthetők az alábbi linken.

Munkácsy Gy, Herman P, Győrffy B: Comparison of scientometric achievements at PhD and scientific output ten years later for 4,790 academic researchers PloS one 17 (7), e0271218