Betegség meghatározás: A here tokjának, ún. tunica vaginalis lemezei között felhalmozódó folyadék.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A veleszületett, ún. kongenitális hydrokele mellett, főleg idősebb korban találkozunk a hydrokele akutan vagy krónikusan kialakuló formájával. Gyermekkorban a megnövekedett hasűri nyomás miatt síráskor, légúti hurut esetén, köhögéskor, székeléskor jut a szabad hasűri folyadék a herezacskóba, míg felnőttkorban a herezacskóban termelődik. Hajlamosító tényező az idősebb életkor.

Tünetek, panaszok: A herezacskó fájdalmatlan megnagyobbodással, kellemetlen érzettel, húzó jellegű fájdalommal járó, tapintással történő vizsgálata során rugalmasan tömött, nem érzékeny elváltozása.
A veleszületett, ún. kongenitális hydrokele esetén a fekvő helyzetben történő vizsgálatkor cisztózus, kisebb és puha, míg álló helyzetben történő vizsgálatkor nagyobb, tömött elváltozás figyelhető meg a herezacskóban.

Felismerés: A betegség felismeréséhez elengedhetetlen fizikális vizsgálat mellett a here UH vizsgálata. A betegség kivizsgálása során a műtéti előkészítéshez laboratóriumi vér – és vizelet vizsgálatok szükségesek.

Fajták, típusok, fokozatok: Az akut hydrokele eredete szerint kialakulhat helyi sérülés, sugárkezelés, mellékhere-gyulladás, a herék két – vagy egyoldali gyulladása, ún. orchitis következtében is.
A krónikus hydokele leggyakrabban ismeretlen eredetű.
A veleszületett, ún. kongenitális hydrokele oka a nem záródott hasűri lemez, ún. processus vaginalis. Ezen keresztül, a megnövekedett hasűri nyomás hatására, a szabad hasűri folyadék a here tokjának lemezei között felhalmozódik.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: Szoros megfigyelés, ultrahangos kontroll vizsgálat szükséges az életminőséget nem befolyásoló esetekben, ezzel elkerülve az extrém nagyságú, egészséget károsító elváltozások kialakulását.

Műtéti kezelés: A betegség szükség szerinti műtéti megoldása, ún. hydrokelektomia során a rendelkezésre álló számos technika közül a kiújulás legkisebb esélyével járó módszer elvégzése javasolt (Hydrokelektomia Bergmann – vagy Winkelmann szerint).

Orvosi ellenőrzése: A műtétet követően utánkövetés javasolt.

Megelőzés: A betegségre hajlamosító tényező nem ismert, a mozgásgazdag, egészséges életmódot követők között kialakulása ritkább.