2023. május 18. és 20. között Budapesten, az óbudai Hotel Aquincumban rendeztük meg a Családorvos Kutatók Országos Szövetségének (CSAKOSZ)  XXI. tudományos konferenciáját.

A négy orvosképző egyetem családorvosi intézetei által rotációban szervezett éves CSAKOSZ-konferencia kifejezetten a háziorvosok által végzett tudományos tevékenység, valamint a háziorvosláshoz köthető vagy az egészségügyi alapellátás működését vizsgáló kutatások bemutatását szolgálja. Idén a rendezvény szervezője a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke volt. Az esemény kapcsolódott a Családorvosok Világszervezete (WONCA) által ünnepelt május 19-i Családorvosok Világnapjához, amelynek idei mottója: “Családorvosok az egészségügy szívében”. A rendezvényre összesen 241 fő regisztrált. Három nap alatt, pénteken több párhuzamos szekcióban 55 beküldött és elfogadott kivonat anyagának részletes ismertetése hangzott el, emellett számos nívós előadó szakmai továbbképző összefoglalóit hallgathattuk meg a tudományos program során.

A kollégák bemutatták kutatási eredményeiket a krónikus népbetegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás, daganatok) megelőzése, szűrése és gondozása témákból, a COVID-19 járványhoz kapcsolódó orvosi működésről, mentális betegségekről, kiégésről. A konferencia foglalkozott a háziorvosi munka mindennapjaival: egészségneveléssel, az indikátorrendszerrel, a páciensek egészségértésével, a telemedicina aktuális lehetőségeivel és problémáival, a családorvoslás, mint hivatás és szakterület helyzetével és jövőbeni kilátásaival. Megfogalmazásra került egy kutatói hálózat létrehozásának szükségessége az alapellátásban.

A CSAKOSZ 2023. évi Életműdíját Dr. Rurik Imre, a Semmelweis Egyetem Vendégprofesszora kapta, aki korábban a CSAKOSZ elnöke is volt. Magas színvonalú kutatói munkájáért a Nívódíjat Dr. Heim Szilvia adjunktus kapta a Pécsi Tudományegyetem Családorvosi Tanszékéről. Átadásra kerültek az előző év legjobb családorvosi témájú publikációiért járó díjak, valamint  a 2023-as Tudományos Diákköri Konferencián elhangzott orvostanhallgatói előadások közül az alapellátást érintő témában zsűrizettek CSAKOSZ-különdíjai is.
Az egyik legnagyobb élményt mégis talán a 100. életévében járó, ma is aktívan dolgozó I. kerületi budapesti háziorvossal, dr. Körmendi Istvánnal folytatott beszélgetés jelentette, amelyben felidézte szakmai életútjának és a cukorbetegség kezelésének közös mérföldköveit.

Absztraktfüzet megtekintése