A helloklimax® hírleveleket teljes terjedelmükben, változatlan tartalommal közöljük. Amennyiben szeretne feliratkozni a helloklimax® csoport hírlevelére, ide kattintva megthetei. 

Kedves Kollégák!

Az egészség megtartása kiemelten fontos klimax idején leginkább azért, hogy a tipikusan jelentkező kritikus betegségek elkerülhetők legyenek, megőrizd a dinamikusságod és vitalitásod.
Második hírlevelünkben olyan tippeket osztunk meg veletek, amelyek segíthetnek megőrizni a fizikai és mentális jólléteteket a munkahelyen is.

Egészséges étkezés

Ismerkedj meg néhány olyan táplálékkal, amelyek segíthetnek a klimaxos tünetek enyhítésében:

  1. 🧀 Szójatermékek: A szójatermékek, például a szója, tofu vagy szójasajt, fitoösztrogéneket tartalmaznak, amelyek hasonló hatást fejtenek ki, mint a női hormonok. Ezek segíthetnek enyhíteni a hőhullámokat és a menopauza egyéb tüneteit.
  2. 🌱 Lenmag: A lenmag magas omega-3 zsírsavakat és fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek enyhíthetik az érzelmi ingadozásokat és javíthatják a hangulatot. Adjunk hozzá lenmagot smoothie-khoz, joghurthoz, zabkásához vagy salátákhoz. Arra figyelj, hogy ne fogyaszd naponta nagy mennyiségben, mert enyhe hashajtó hatása lehet, székrekedésben azonban érdemes kísérletezni vele.
  3. 🍎 Gyümölcsök és zöldségek: A friss gyümölcsök és zöldségek az antioxidánsok és vitaminok nagyszerű forrásai, amelyek segíthetnek fenntartani az egészséget és erősíthetik az immunrendszert. Különösen javasolt a színes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, például bogyós gyümölcsök, sárgarépa, spenót, cékla vagy brokkoli.
  4. 🌾 Teljes kiőrlésű gabonafélék: A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér vagy zabpehely, rostokban gazdagok és segítenek fenntartani a megfelelő emésztést. Emellett hozzájárulhatnak a szervezted energiaszintjének stabilizálásához és az általános jóllét javításához. Tudtad, hogy a rizs és a burgonya lehűtve lassú felszívódású táplálékká válik, stabilizálva ezzel a vércukorszinted?
  5. 🍋 C-vitaminban gazdag ételek: A C-vitamin segíthet csökkenteni a menopauza tüneteit, például a hőhullámokat és az izzadást. Fogyasszunk citrusféléket, paprikát, paradicsomot és sötétzöld leveles zöldségeket. Ha szűkös a hozzáférésed ezekhez a tápanyagokhoz, érdemes jó felszívódású, minőségi C-vitaminnal kúraszerűen növelned a C-vitamin bevitelét.

Fontos megjegyezni, hogy minden nő egyedi, és a táplálkozás hatása a klimaxos tünetekre eltérő lehet. Mindenképpen konzultálj orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb étrendet és életmódot klimax idején. Tanácsaink nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem váltják ki azt.

Stresszkezelés: A stressz gyakran felerősödik a klimax idején. Ezért kezelése kiemelkedően fontos. Vezess be a napirendedbe relaxációs gyakorlatokat, légzőgyakorlatokat vagy meditációt, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt, stabilizálhatják a hangulatod és növelhetik teherbírásod.

Mutatunk néhány gyakorlati tippet, amelyek segíthetnek enyhíteni a klimax idején tapasztalt fokozott stresszt:

  1. Lélegezési gyakorlatok: Próbáljuk ki a mélylégzést, ami segít a relaxációban és a stressz csökkentésében. Lassan és mélyen lélegezzünk be az orron keresztül, majd lassan és teljesen fújjuk ki a levegőt a szájon keresztül. Ismételjük meg ezt a gyakorlatot néhány percig, amikor érezzük, hogy a stressz növekszik.
  2. Testmozgás: A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot. Válasszunk olyan mozgásformát, amelyet élvezünk, például séta, úszás, jóga vagy tánc. Heti legalább 2-3 alkalommal mozogjunk, és igyekezzünk beépíteni a mindennapjainkba a rendszeres mozgást.
  3. Relaxációs technikák: Próbáljuk ki különböző relaxációs technikákat, mint például a meditáció, a progresszív izomlazítás vagy a masszázs. Ezeken a technikákon keresztül megtanulhatjuk a testünk és az elménk ellazítását, így csökkentve a stresszt.
  4. Rendszeres, néhány perces tudatos pihenés: Fontos, hogy engedjünk időt a pihenésre és a feltöltődésre. Kerítsünk időt olyan tevékenységekre, amelyekkel ellazulhatunk, például olvasásra, fürdésre, zenét hallgatásra vagy hobbi tevékenységekre. Lépjünk ki a mindennapi kötelezettségeink hálójából és adjunk időt magunknak a feltöltődésre!
  5. Társas támogatás: Beszéljünk barátokkal, családtagokkal vagy egy támogató csoporttal a stresszel kapcsolatos érzéseinkről és tapasztalatainkról. Megosztani másokkal az érzéseket segíthet enyhíteni a terhet, ráadásul az érzelmi támogatásnak nyugtató, felszabadító hatása van.
  6. Egészséges életmód: Gondoskodjunk megfelelő alvásról, egészséges étkezésről és elegendő folyadékfogyasztásról. Az egészséges életmód segít fenntartani az energiaszintet és csökkentheti a stresszt.

Fontos megjegyezni, hogy minden embernek más technikák működhetnek a stressz kezelésére. Kísérletezzünk ezekkel a tippekkel, és találjuk meg azokat a módszereket, amelyek a legjobban segítenek nekünk a klimax idején tapasztalt stressz kezelésében. Tanácsaink nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem váltják ki azt.

Testmozgás: Bátorítsuk a munkatársakat, hogy rendszeresen végezzenek testmozgást. Ez nem csak az egészségükre van jó hatással, hanem a hangulatot is javítja és energiát ad a mindennapokhoz.

Most bemutatunk néhány mozgásformát, amelyek segíthetnek az egészség fenntartásában:

  1. 🚶‍♀️ Sétálás: A sétálás kiváló alacsony intenzitású aerobik tevékenység, amely erősíti a lábakat, csökkenti a csontritkulás kockázatát és javítja az egyensúlyt. Próbáljunk meg naponta legalább 30 percet sétálni, lehetőleg a szabad levegőn.
  2. 🧘 Jóga és pilatesz: A jógával és pilatesszel történő gyakorlás nem csak a test rugalmasságát és erőnlétét növeli, hanem a csontok egészségét is javítja. Az ilyen típusú mozgásnál a testsúlyunkkal dolgozunk, ami segíti a csontok erősítését. Fontos azonban, hogy figyeljünk a megfelelő technikára, és kerüljük a túlzott nyújtásokat és terheléseket.
  3. 🧎‍♀️ Erősítő edzések: Az erősítő edzések, például a súlyzós vagy a testsúlyos gyakorlatok, segítenek a csontok és az izmok erősítésében. Az ilyen típusú edzések beépítése az edzéstervünkbe segíthet megelőzni a csontritkulást. Konzultáljunk edzővel vagy szakemberrel, hogy megfelelő technikával és terheléssel végezzük a gyakorlatokat.
  4. 💃 Aerobik és tánc: Az aerobik – például az alacsony intenzitású kardióedzések-, vagy a tánc támogatják a keringést és a szív- és érrendszer egészségét, illetve hozzájárulhatnak a csontok erősítéséhez. Válasszunk olyan mozgásformát, amelyet élvezünk és könnyen kivitelezhetünk.
  5. 🏊‍♀️ Úszás: Az úszás kiváló teljes testes edzés, amely alacsony terhelést jelent az ízületekre.

Fontos, hogy minden mozgásformát a saját képességeinkhez és egészségi állapotunkhoz igazítsunk. Ha bármilyen egészségügyi kérdésünk vagy aggodalmunk van, mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy egy szakemberrel, mielőtt új mozgásprogramba kezdünk. Tanácsaink nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem váltják ki azt.

Július lévén, elérkezett a várva várt nyári szabadságok ideje!

A szabi arra is jó, hogy többet figyelj önmagadra, ez az időszak alkalmas lehet új szokások kialakítására.

Az a jó hírünk, hogy bárhány évesek is legyünk, képesek vagyunk a változásra, változtatásra. Ez a kis videó a bizonyítéka, hogy ez így van.

Gyurmaagy?

Ha pedig egy kis kikapcsolódásra vágysz, a témában szeretettel ajánljuk figyelmedbe Béres-Love Zsuzsanna Az én menopauzasztorim című könyvét. A szerző a saját perimenopauzája egy éves történetét írta meg őszintén és tabuk nélkül, vállalva, hogy láthatod őt gyengének, elveszettnek, pánikolósnak és sírósnak is. A jó adag humorral és öniróniával megírt könyvet itt találod meg:

Megnézem a könyvet!

Jól jöhet a reggeli italod mellé vagy egy árnyas teraszon üldögélve és erősíti benned a „nem vagyok egyedül” érzését.

Csodás nyarat, jó gyakorlást kívánunk!

Szeretettel, a helloklimax.hu csapata