Rendhagyó megnyitóval indult a Magyar Uroonkológusok Társasága (MUOT) VIII. Kongresszusa. Ahogy arra Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója felhívta a figyelmet, a rendezvény szokásosnál is nagyobb számú résztvevője annak köszönhető, hogy sokan szerették volna 70. születésnapja alkalmából köszönteni Dr. Romics Imrét, a MOUT elnökét, a klinika egyetemi tanárát és korábbi igazgatóját.

Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes az egyetem vezetése nevében szólt az ünnepelthez. Leszögezte, hogy a Romics név sokat jelent az egyetem számára, és hozzátette, hogy ő maga Dr. Romics László rector emeritusnál államvizsgázott, aki Dr. Romics Imréhez hasonlóan követte és támogatta pályáját. Mint mondta, Dr. Romics Imrére egyfajta mentorként tekint, akinek két legfontosabb tulajdonságaként az emberséget és a szakmaiságot jelölte meg.

Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja, Dr. Hunyady László megtiszteltetésnek nevezte, hogy születésnapján köszönthette a professzort. Szavai szerint hiába szokás az urológiát kis szakmának nevezni, a páciensek számára mindig az a betegség a legfontosabb, amiben érintettek, ha pedig valaki uroonkológiai betegségben szenved, arra ez talán különösen igaz. Dr. Romics Imrét méltatva leszögezte, hogy mind az Urológiai Klinika, mind a hazai urológiai szakma nemzetközi szintre emelésében meghatározó szerepet töltött be. Németországban megszerzett tapasztalatai alapján műtéti technikákat honosított meg, valamint pezsgő szakmai életet indított be a klinikán, számos rendezvényt szervezve – mondta Dr. Hunyady László.  Kiemelte, hogy szakmája európai akadémiájának (Association of Academic European Urologists) nem csak tagja, hanem elnöke is volt, aki 2015-ben elnyerte a Semmelweis-emlékérmet.

Pontosan tudja, hogy kicsoda, és miért született erre a Földre – jellemezte az ünnepeltet Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a professzor soha nem tett kompromisszumot, mindig képviselte az identitását, megbecsülte, tisztelte, méltányolta a környezetét, és szerette barátait, cserébe hasonló támogatást kapott vissza mindenkitől. Dr. Romics Imrét szerető család veszi körül, a betegek hálája végigkíséri életét, tanítványai pedig tisztelik és szeretik – mondta a főigazgató.

Az Európai Urológus Társaság részéről Manfred Wirth professzor Drezdából és Chris Chapple Sheffieldből videóüzenetben fejezték ki jókívánságaikat, míg Dietmar Bach professzor Bonnból személyesen köszöntötte és gratulált születésnapja alkalmából Dr. Romics Imrének, egykori munkatársának.

Dr. Nyirády Péter születésnapja alkalmából egy Gyémánt László festőművész által készített portrét adott ajándékba Dr. Romics Imrének, amely a klinika igazgatói irodájában kap helyet.

Dr. Romics Imre a köszöntéseket fogadva röviden összefoglalta az elmúlt 40 éves pályafutását, mivel, mint felidézte, épp 40 esztendővel ezelőtt jelent meg első uroonkológiai témájú írása. Többek között szólt arról, hogy Magyarországon elsőként foglalkozott a prosztatarák komplex kivizsgálásával, gyógyszeres és sebészi kezelésének, valamint a betegek szűrésének megszervezésével. Nevéhez fűződik többek között a PSA (prosztata specifikus antigén) hazai alkalmazásának bevezetése. Több mint 20 éve szervez tudományos üléseket, szakmai szimpóziumokat, az Uroonkológiai Társaság, illetve az Uroonkológia című szaklap alapítója. Pályafutásából kiemelte az Uroonkológiai Centrum elindítását is. Mint elmondta, eddig összesen mintegy 800 előadást tartott, ebből 550-et uroonkológiai témában, a 492 dolgozatából 296 szintén ebben a témakörben született, ide értve kanditátusi és nagydoktori dolgozatait. Díjai közül különösen fontosnak tartja az Európai Urológiai Társaság uroonkológiai szekciójától kapott elismerést, az ESOU Lifetime Achievement Awardot (2014), valamint a Genersich-díjat (2011). „Hidd nekem el, jól élt, ki tudott jól visszavonulni, mert ki-ki éljen csak sorsa határai közt” – idézte beszéde végén Ovidius szavait, majd bejelentette a MUOT elnökségéről való lemondását. A kongresszus résztvevői egy rögtönzött közgyűléssé alakulva ezt követően Dr. Romics Imre javaslatára Dr. Nyirády Pétert szavazták meg az elnöki poszt betöltésére.

A MUOT VIII. továbbképző kongresszusának témái az egyes szekciókban a prosztata-, vese- és húgyhólyagdaganatok, valamint a képalkotó diagnosztikai eljárások voltak.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem