RS24304_KA-20141104-IMG_3594-romics-imre-semmelweis-díj-scrDr. Romics Imre, az Urológiai Klinika volt igazgatója vehette át az idén a Semmelweis Ignác Emlékérmet. Dr. Szél Ágoston az ünnepi tudományos ülésen úgy fogalmazott: nagyon közel áll hozzá Romics Imre néhány szóban összefoglalt hitvallása: kihúzott derék, hit és optimizmus. „Aki ezt a hármat magáénak tudja, nemcsak boldog ember, hanem sikeres is. A példa itt van előttünk” – hangsúlyozta.

A rektor emlékeztetett arra, hogy az UNESCO 2015-öt Semmelweis-emlékévnek nyilvánította. Mint mondta, a Semmelweis név mindannyiunk számára nagyon fontos, a róla elnevezett díj átadásakor pedig nemcsak azt ismerik el, aki kapja a kitüntetést, hanem Semmelweis Ignác neve előtt is tisztelegnek.

Kiemelte: régóta nagy tisztelője Romics Imrének, aki mindig is azt vallotta, hogy számára nagyon fontos az oktatás, a kutatás és a betegellátás egysége. Szavai szerint nemcsak a kitüntetett, hanem mindenki büszke lehet arra is, ahogyan átadta a tanszéket a tanítványának. Zárásul megköszönte neki az egyetem érdekében kifejtett munkáját.

Az ünnepségen ezután dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes ismertette dr. Romics Imre életútját és tevékenységét.

RS24286_KA-20141104-IMG_3641-romics-imre-semmelweis-díj-scr„A Semmelweis Egyetemen Semmelweis Emlékérmet kapni nagy kitüntetés, kellően meg is vagyok illetődve. Hálásan köszönöm mindazoknak, akik ezt számomra megítélték és alkalmasnak tartottak az emlékéremre” – mondta dr. Romics Imre, hozzátéve: Semmelweis életéből számára a legfontosabb az, hogy ha valamiben hiszünk, valamiben úgy érezzük, hogy igazunk van, akkor is álljunk ki mellette, ha az „pestiesen szólva” nem mindig fizetődik ki. Az is fontos, hogy az ok okozat között folyamatosan kell keresni az összefüggést – hangoztatta.

Dr. Romics Imre beszélt az elmúlt negyven évben végzett kutatási és gyógyító munkájáról, a külföldi együttműködésekről és tapasztalatszerzésről, valamint az elért eredményekről. RS24293_KA-20141104-IMG_3624-romics-imre-semmelweis-díj-scrElőadásában szólt a szakmai szervezetekről, melyek munkájában részt vett, illetve részt vesz, konferenciákról, melyeket szervezett, továbbá nemzetközi és európai lapokról, melyek szerkesztőbizottságában ma is aktív. Kitért az általa kezdeményezett doktori iskola eredményeire és a klinika orvosainak tudományos tevékenységére is. Tagja tudományos társaságoknak, ösztöndíj bizottságoknak, melyek segítségével több urológus is tanulhatott külföldön. Írt szakmai és történeti könyveket. Nagy kitüntetésnek tartja, hogy 2004-ben az Urológiai Klinika európai továbbképző centrum lett, a minősítést pedig azóta megújították. Klinikavezetőként kiemelten figyelt a hagyományőrzésre: múzeumot hozott létre, díjakat alapított. Évek óta ápolják az elődök hagyományait és az orvosok rendszeresen járnak Erdélybe is.

RS24276_KA-20141104-IMG_3684-romics-imre-semmelweis-díj-scrSzavai szerint sokaknak tartozik hálával, hogy ide eljutott. Elsősorban a szüleinek, akik munkára és tanulásra nevelték. Szerencsésnek tartja magát a testvérei, a felesége, a gyerekei és a klinika munkatársai miatt is. Nemcsak az orvosok, hanem a nővérek, az asszisztensek, a műtősnők, az adminisztrátorok miatt is, akik nélkül egy lépést nem tudott volna tenni a klinika. Hálával emlékezem rájuk és köszönettel tartozom nekik – mondta előadásában dr. Romics Imre. Az ünnepség végén dr. Szél Ágostontól és dr. Molnár Mária Judittól vehette át az emlékérmet.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.