Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. szeptember 25.
539080 Összes oltás

Projekt

EducAge projekt – Az időseket gondozók digitális kompetenciáinak fejlesztése egy egészségesebb öregkor felé haladva

            A Semmelweis Egyetem egy újabb nemzetközi konzorcium résztvevőjeként részt vesz az informális idősgondozók digitális kompetenciáinak fejlesztésében. Az EducAge Európai Uniós projekt célkitűzése az aktív és egészséges öregedés elősegítése a gondozók képzésén keresztül, portugál, spanyol, cseh és magyar partnerekkel. A projekt megvalósulását az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja.

            A kezdeményezés elsődleges célja a 65 év feletti informális idősgondozók továbbképzése, annak érdekében, hogy megelőzzék a kognitív funkcióik hanyatlását, az ebből eredő geriátriai problémákat, illetve a digitális technológia nyújtotta lehetőségek megismertetésével hozzájáruljon az idősek életminőségének javulásához és megkönnyítse az időgondozással kapcsolatos terheket.

            A projekt partnerek nemzetközi összefogás keretében egy olyan 32,5 órás tananyagot állítanak össze, amely hozzájárul a célcsoport terheinek csökkentéséhez, illetve online és jelenléti formában is elérhető lesz. A tananyag digitális eszközökön keresztül jut el az idősgondozókhoz, így stimulálva az idősek fizikai és kognitív készségeit, illetve magába a foglalja a legújabb holisztikus ismereteket az idősgondozással és a geriátriai szindrómák megelőzésével kapcsolatban. A tanulás elősegítése érdekében, a tananyag mobilapplikáció formájában is elérhető lesz, amely különböző multimédiás tartalmakkal kiegészülve segíti elő a mikrotanulást (microteaching), úgy, mint érdekes tippek, rövid animációk, hangüzenetek és egyszerű interaktív tevékenységek, amelyeken keresztül az idősek megismerkedhetnek az IT-technológia vívmányaival, így könnyítve meg az az életüket. A projekt keretében szervezett interaktív előadásokon lehetőség nyílik a koncepció megismerésére és a tapasztalatcserére országos és európai szinten egyaránt.

            A Semmelweis Egyetem részéről a Mentálhigiéné Intézet és a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszék munkatársai vesznek részt a projektben, a következő partnerintézményekkel együtt:

  • Jesús Usón Minimally Invasive Surgery Centre, Cáceres, Spanyolország
  • Laboratorio Colaborativo Montanhas de Investigação, Braganca, Portugália
  • Polytechnic Institute of Guarda, Guarda, Portugália
  • Charles University, Prága, Cseh Köztársaság
  • University of HradecKrálové, Hradec Králové, Cseh Köztársaság

Projekt referencia szám: 2021-1-PT01-KA220-ADU-000028254

További információért, keresse fel a projekt weboldalát, illetve megtalál minket a különböző közösségi média felületeken is: https://educage-project.eu/

személyes meeting

Nemzetközi EducAge projekt meeting – 2022.06.09. Guarda, Portugália

2022. június 9-én a portugáliai Guardában (Instituto Politecnico da Guarda) került sor az Európai Unió, Erasmus+ programja által támogatott “EducAge” projekt első személyes találkozójára.
A találkozóra az Európai Unió négy partnerországából, összesen hat kutatóhelyről érkeztek a kutatók. Portugáliából a  Instituto Politecnico da Guarda és a Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação munkatársai érkeztek a megbeszélésre, Csehországot a Károly Egyetem és a Hradec Králove-i Egyetem kutatócsoportja képviselte, Spanyolországból a Jesús Usón Minimál Invazív Sebészeti Központ két munkatársa vett részt a találkozón, a Semmelweis Egyetemről pedig a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszék és a Mentálhigiéné Intézet közös kutatócsoportja vett részt. A meeting célja a projekt elérendő céljainak nyomon követése, a fejlesztési irányok kijelölése és a konzorciumi egység megerősítése volt.
Az EducAge projekt legfőbb célkitűzése a 65 év feletti informális idősgondozók digitális készségeinek fejlesztése, kapcsolódva ezáltal az Európai Unió egészséges öregedés stratégiájához. A projekt keretében kifejlesztett eredménytermékek a technológia segítségével támogatják az informális gondozók képzését és mindennapi munkáját és közelebb hozza a digitalizációt az idősebb korosztályhoz.

További információ a projektről: https://educage-project.eu/