“George Berci” Sebészeti Oktató és Kutató Laboratórium

 

A manuális szakmák gyakorlati oktatásában és kutatásban fontos szerepet tölt be a Semmelweis Egyetem VSZEK KT „George Berci” Sebészeti Oktató és Kutató Laboratóriuma. A Kísérletes Kardiológiai és Sebészeti Műtéttani Tanszék munkatársai intenzíven részt vesznek az itt folyó, nagyállatokon (sertés, birka) végzett oktatási, kutatási és innovációs munkában.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) herceghalmi Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ATHK) területén létrehozott laboratóriumban nagyállat műtétek végezhetők, amelyekhez 4 műtőasztalon nyitott műtétekhez szükséges és a legmodernebb laparoszkópos eszközök állnak rendelkezésre.

A létesítmény az állatorvostan hallgatók számára is gyakorlati lehetőséget biztosít, emellett alkalmas tudományos kutatásra is; lehetőséget ad a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközök kifejlesztésére és ezek preklinikai vizsgálatára. A laboratórium, valamint az ennek helyet biztosító herceghalmi ÁTHK között szoros együttműködésben áll egymással, igényes hátteret biztosítva a sebészeti jellegű oktatás, kísérleti kutatások elvégzéséhez, amelyek révén egy európai szintű innovatív oktató-kutató központ jöhet létre.

A labor névadója, a magyar származású Dr. George Berci (Dr. Bérci György), aki számos orvosi műszer megalkotója, az endoszkópos minikamera létrehozója és első alkalmazója.