Train The Trainers   –  Erasmus +

A project elősegíteni kívánja az Európai Unióban a sebészet és szakágai szakorvos-jelöltjeinek gyakorlati képzését. Németországban, Spanyolországban, Magyarországon és Romániában felmérik az általános sebészeti, mellkas-, ér-, szív-, gyermek-, plasztikai- sebészeti, valamint az ortopéd-traumatológiai, urológiai és szemészeti képzés jellegzetességeit. Előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogy pl. Németországban a rezidensek 49 %-a  nem szervezett formában részesült a hatéves sebészeti képzésben, egyharmaduk csak szóbeli felvilágosítást kapott gyakorlati felkészítésük folyamatáról. Nem volt egyetértés a szakorvos-képző kórházak  és a rezidensek között a rezidencia célkitűzéseiről, követelményeiről, a mentorálás folyamatáról és az értékelés feed-back-jéről. Hasonló a helyzet Európa számos országában. Történt már arra vonatkozó kezdeményezés, hogy legalább a szakorvos-vizsga standardizált formában történjen az Európai Unióban –(http://www.uems.eu/uems-activities/harmonization-of-medical-trainig/cesma) – ez azonban nem újította meg a szakterületek gyakorlati képzését.

A rezidenseket konzultánsok, mentorok, tutorok oktatják saját pedagógiai képességük szerint – a  tanítási módszerek elsajátításához azonban nincs egységes képzési módszer.
Ezt a helyzetet felmérve nemzetközileg elfogadható ajánlásokat kívánunk létrehozni, támogatva  az  európai szakorvos-képzés gyakorlatát: Train the Trainers. Nyugat-, közép- és kelet- európai országok (Spanyolország, Németország, Magyarország, Románia)  sebész szakképzéssel foglalkozó intézményeiből felépülő konzorcium felméri az egyes országokban kialakult képzési-módszereket, a legsikeresebb eljárásokból egységesített tervet hoz létre és ezt az érintett országokban próbára is bocsájtja.