1.A Peyronie-betegség vizsgálata patkány modellben.
A Peyronie-betegség a pénisz állományában kórosan felhalmozódó és különböző formában (soliter, vagy többes gócokban megjelenő) kötőszövetes hegképződéssel járó, az életminőséget nagyban romboló, krónikus betegség. Állatkísérletes modellünkben ennek pathomechanizmusát kívánjuk jobban megérteni, annak érdekében, hogy hatékony kezelési módszereket fejleszthessünk.
2. A sertés PIM-sejtjeinek (pulmonaris intravaszkulásris makrofágjainak) szövettani vizsgálata – Kulcsszereplő a nanogyógyszerek mellékhatásaiban?
A pulmonális intravaszkuláris makrofágok egy különleges szubpopulációját képezik a tüdő immunrendszerének. Ezen sejtek tehetők részben felelőssé az egyes nanogyógyszerek okozta heveny immunválaszért, mely immunreakció jelenleg szinte feloldhatatlan gátját képezi ezen gyógyszerek, hordozó molekulák kifejezetten széles körű elterjedésének. Vizsgálatainkban sertés, patkány és egyéb laborállatok tüdőszövetét vizsgáljuk specialistákkal kooperációban annak megértése érdekében, hogy milyen módon ábrázolhatók, festhetők, jelölhetők, különíthetők el ezen sejtek más makrofágoktól, ezzel is segítve a folyamatok megértését.
Fontos: Készülő, aktív PhD kutatásban lehet bekapcsolódni, megfelelő szerepvállalás mellett publikációs társszerzőként.
3.Systematic review – a mini laparoszkópiáról patkány és nyúl modellekben.
Mini laparoszkópia a minimál invazív sebészet egy speciális, de nagy jövő elé néző területe. A kutatásunk során átteinktjük a módszer technikai részleteit, előnyeit, limitációit és kísérletes vizsgálati eredményeit patkány és nyúl modellekben. Valamint megpróbálunk beazonosítani olyan, eddig nem vizsgált kutatási irányokat, melyek alkalmasak lehetnek egy későbbi –akár PhD szintű – közös kutatás témájának.
4. Systematic review – mikrosebészetileg indukált kardiovaszkuláris modellekről egér, patkány és nyúl fajokban.
A mai napig számos sebészetileg indukált kardiovaszkuláris modell került kifejlesztésre. Ezek kialakításakor olyan kórállapotokat idézünk elő, melyekben elsődlegesen a keringési rendszer elváltozásai tanulmányozhatók. De mik is ezek pontosan? Melyek invazívak, melyek non-invazívak? Melyek akutak, illetve krónikusak? Mik az előnyök, hátrányok? Mi az ideális állatmodell? A kutatásunk során áttekintjük a módszerek technikai részleteit, előnyeit, limitációit és kísérletes vizsgálati eredményeit egér, patkány és nyúl modellekben. Valamint megpróbálunk beazonosítani olyan, eddig nem vizsgált kutatási irányokat, melyek alkalmasak lehetnek egy későbbi –akár PhD szintű – közös kutatás témájának.
5. Systematic review – katéteres modellekről egér, patkány, nyúl fajokban.
A laboratóriumi állatok esetében nagyon gyakori és széles körben alkalmazott sebészeti beavatkozás a rövidebb-hosszabb időre történő katéterezés. Számos területen alkalmazható, sokszor a lényegi kísérlet bevezető lépéseként. Milyen katéterezési módszerek vannak? Mik a pontos technikai paraméterek (amik sokszor a sikerességet a legnagyobb mértékben befolyásolják)? Milyen szervek katéterezhetők? Milyen céllal? Mennyi ideig? Mik az előnyök, hátrányok? Mi az ideális állatmodell? A kutatásunk során áttekintjük a módszerek technikai részleteit, előnyeit, limitációit és kísérletes vizsgálati eredményeit egér, patkány és nyúl modellekben. Valamint megpróbálunk beazonosítani olyan, eddig nem vizsgált kutatási irányokat, melyek alkalmasak lehetnek egy későbbi –akár PhD szintű – közös kutatás témájának.