Betűméret: A A A

Intézetünk bemutatása

A 2010-ben létrehozott Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet fontos szerepet tölt be a Semmelweis Egyetemen tanuló orvostanhallgatók, a postgraduális képzésben résztvevő PhD hallgatók, szakorvosjelöltjelöltek manuális készségfejlesztésében és a műtéti szakmák szakorvosainak folyamatos továbbképzésében. 2011-től veszünk részt a graduális oktatásban és a PhD-képzésben, 2016-tól szervezzük a manuális szakmák szakorvosképzésében résztvevő fiatal kollégák számára a 4 hetes, kötelező Sebészeti Skill Tréning Tanfolyamot.

DSC_0861

Intézetünk munkatársai irányítják és szervezik a Munkahelyi Állatjóléti Bizottság (MÁB) munkáját, amely a Semmelweis Egyetemen végzett állatkísérletekkel kapcsolatos tevékenységek egyetemi szintű felügyeletét látja el. A kutatók és szakdolgozók képzésének és évenkénti továbbképzésének (Kísérleti állatok – állatkísérletek PhD és továbbképző kurzus) megszervezéséhez is intézetünk infrastruktúrája biztosít helyet.

A herceghalmi George Berci Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumban 5 műtőasztalon, fejlett eszközparkkal és szakképzett személyzettel, 4 kompletten felszerelt laparoszkópos toronnyal rendelkezünk. Intézetünk felkészült mind a nyitott, mind a minimál invazív műtéti technikák oktatási és kutatási (akut, krónikus) igényeihez igazodó nagyállat modellek (sertés, juh, kecske, stb) kidolgozására és kivitelezésére.

Mikrosebészeti skill laborunkban 10 operációs oktató diploszkóppal és mikrosebészeti eszközparkkal végzi az ortopéd-traumatológia, plasztikai sebészet rezidenseinek és szakorvosok kötelező tanfolyamait, valamint külföldi résztvevők továbbképzését.

Az intézet 2014-től nemzetközi – az Európai Unió Erasmus+ Programja által is támogatott – konzorciumok partnere, amelyek célja a sebészeti szakképzés modernizálása és standardizálása, illetve a manuális- és intellektuális készségfejlesztés. A projektek segítségével lehetővé válik a magyar sebészeti szakképzésben résztvevő fiatal kollégák számára, hogy a legmodernebb e-learning és digitális technológián alapuló (TEL-alapú) módszerek, szimulátorok, serious game-k használatával, akár otthonról is fejleszthessék sebészi- és interperszonális készségeiket.