A fog keményszöveteinek nem bakteriális sav hatására történő oldódása, azaz a fogerózió, napjaink egyik civilizációs betegsége. A nyers gyümölcsökben és -zöldségekben, ecetes salátaöntetekben, frissen facsart gyümölcslevekben, sport- és energiaitalokban előforduló savak komoly kihívást jelentenek a szervezet számára, a fogszövetek savas oldódása szempontjából. Ezen felül rendkívül gyakori kórkép a gasztro-esophageális refluxbetegség (GERD), amelynek során a szájüregbe kerülő gyomorsav oldhatja a fog zománc-, dentin- és cementszövetét.
Nem elegendő kizárólag a savas behatások eredményeképpen kialakuló fogszövetveszteség BEWE és TWI-indexek segítségével történő regisztrációja, fontos felderíteni a szájüregi kompenzáló mechanizmusokat is. A nyugalmi- és stimulált nyál mennyiségének, pH értékének és pufferkapacitásának mérésével átfogóbb képet kapunk az orális státusz etiológiájáról.
A gasztro-enterológiai szakemberekkel ápolt szoros kapcsolat eredményeképpen frissen diagnosztizált refluxos páciensek körében is vizsgálódunk. A GERD új klasszifikációjában jól elkülönített két csoportot, a nyelőcső felmaródással járó refluxbetegségben (ERD) és a nyelőcső felmaródás nélküli reflux betegségben szenvedő pácienseket is bevontuk, külön-külön vizsgálati csoportot kialakítva számukra.
Eddig megjelent közlemények:
Margaritis, Vasileios ; Alaraudanjoki, Viivi ; Laitala, Marja-Liisa ; Anttonen, Vuokko ; Bors, Andreea ; Szekely, Melinda ; Alifragki, Panagiota ; Jasz, Mate ; Berze, Ildiko ; Hermann, Peter et al.
Multicenter study to develop and validate a risk assessment tool as part of composite scoring system for erosive tooth wear
Clinical Oral Investigations In press p. In press , 12 p. (2021)