Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. január 18.
14731 Összes oltás
5686 Beoltott Semmelweis Polgár

Dr. Hauzer-Abafalvi Lilla – Elektromos cigarettafogyasztás epidemiológiai vizsgálata

Világviszonylatban és Magyarországon is egyre elterjedtebb az e-cigaretta használata. Az elektronikus cigaretta a gyártók szerint a hagyományos dohányzással szemben egészségesebb és a környezetre veszélytelenebb alternatívát kínáló eszköz. A füstmentes e-cigaretta másik vitathatatlan előnye a passzív dohányzás teljes kiküszöbölése. Az e-cigaretta leszokásban játszott szerepe nem támasztható alá egyértelműen, de szinte bizonyos, hogy a korábbi megoldásoknál, mint például a nikotin tapasz, nem kisebb mértékű. Azonban a találmány még “fiatal”, megítélése egyelőre ellentmondásos, a hozzá kapcsolódó kutatások és irodalom pedig hiányos. A tudományos irodalmat végigolvasva nem találtunk Magyarországra vonatkozó epidemiológiai felmérést.

Célunk ezért az volt, hogy a hazai e-cigaretta használók köréről statisztikailag megalapozott információk álljanak rendelkezésünkre, így hiteles és hiánypótló epidemiológia vizsgálatot készítsünk.

Az epidemiológiai vizsgálatot elektromos formában készített kérdőívek segítségével végeztük 2015-ben(n=1455; 86.7% férfi, átlag életkor 37.9 év.) A kérdéssort különböző e-cigaretta árusító weboldalakon és a témával foglalkozó fórumokon tettük közzé és csak e-cigarettát valamint elektronikus és hagyományos cigarettát is használók töltötték ki. A kérdőív fő témakörei: általános információk, dohányzási szokások, hagyományos és e-cigaretta károsságának megítélése, szájhigiéne, e-cigaretta mellékhatásai, változások az e-cigaretta használata óta.

A válaszok kiértékelése során végül két témakört elemeztünk ki mélyrehatóan. Az elsőnél összehasonlítottuk a kettős és csak e-cigaretta használókat abban, hogy milyen káros hatást éreztek hagyományos cigaretta szívás illetve e-cigaretta használat közben , illetve hogy éreztek-e változást bizonyos fizikai állapotjelzőben az e-cigi használatnak kezdete óta. A másodiknál a csak e-cigaretta használókat és kettős használók szájhigiénés szokásait vizsgáltuk.

A kiértékelés során a következő eredményeket kaptunk: a tapasztalt káros hatások szignifikánsan magasabb számban fordultak elő a vegyes felhasználóknál, mint a csak e-cigarettázóknál. Előbbieknél leggyakrabban a köhögés, míg utóbbiaknál a szájszárazság és torokfájás jelentkezett. A vizsgálat alanyok többsége jobb légző, szagló és ízérzékelő funkciókról számolt be az e-cigarettára való áttérés után, míg az étvágy, szexuális teljesítmény és memória terén történt javulásáról kevésbé számoltak be. A csak e-cigaretta használók jóval jobb szájhigiéniával rendelkeznek, mint a kettős használók.

Témában megjelent közlemények:

1. Abafalvi Lilla, Kaán Réka, Pénzes Melinda, Foley Kristie, Maiyaleh Petra, Szabó Szilvia, Kispélyi Barbara, Hermann Péter
Perceived beneficial and adverse health effects of vaping: A survey of Hungarian e-cigarette users
In: Society for Research on Nicotine & Tobacco (szerk.)
23rd Annual Meeting of the Society for Research on Nicotine & Tobacco. 360 p.
Konferencia helye, ideje: Firenze, Olaszország, 2017.03.08-2017.03.11.p. 9. 1 p.

2. Abafalvi Lilla, Pénzes Melinda, Kaán Réka, Kispélyi Barbara, Hermann Péter
Oral hygiene practices of e-cigarette users
In: 48th Meeting of the Continental European Division of the International Association for Dental Research (CED-IADR) with the Scandinavian Division. Konferencia helye, ideje: Bécs, Ausztria, 2017.09.21-2017.09.23. Bécs: p. 34. 1 p.

3. Kaán Réka, Pénzes Melinda, Abafalvi Lilla, Czeglédi Edit, Vág János, Kispélyi Barbara, Hermann Péter
Acute effects of vaping on general and oral hemodynamic parameters
In: 48th Meeting of the Continental European Division of the International Association for Dental Research (CED-IADR) with the Scandinavian Division. Konferencia helye, ideje: Bécs, Ausztria, 2017.09.21-2017.09.23. Bécs: pp. 33-34.