Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. január 18.
14731 Összes oltás
5686 Beoltott Semmelweis Polgár

Dr. Czigola Alexandra – Monolitikus kerámia restaurációk optikai tulajdonságainak vizsgálata

A ma fogorvosa számára a fogorvostudomány és a fogtechnika területének szakmai tudásán túl követelménnyé vált a digitális technika ismerete és modern anyagok használata, illetve azok optikai tulajdonságainak ismerete is. Ezért tartom fontosnak, hogy kutatásaim során a korszerű színelméleteken túl, korszerű anyagok és korszerű digitális technikai megoldásokat alkalmazzak.

III. évfolyamos hallgatóként kezdve 2013 óta vizsgálom az üvegkerámiák optikai tulajdonságait és a végleges színüket befolyásoló tényezőit. Munkacsoportunk célja meghatározni a kerámiák felhasználhatóságának indikációs területét is. In vitro vizsgálatom célkitűzése volt a különböző színű és anyagú csonkok, a kerámia rétegvastagság és transzlucencia, illetve a ragasztó cement színének hatását mérni a CAD/CAM technológiával készült monolítikus üvegkerámia restaurációk végleges színére.

A kidolgozott vizsgálati protokollt kezdetben a VITA cég által forgalmazott cirkónium-dioxid erősítésű Suprinity kerámiákkal végeztük el, majd a már ismert és bevált protokollt az Ivoclar Vivadent által forgalmazott IPS e.max lítium-diszilikát kerámiával is elvégeztük.

Az in vitro vizsgálattal párhuzamosan, melyben a színméréshez spektrofotométert alkalmaztam, a fogszínkulcsokkal történő fogszín-meghatározást is vizsgálom. Részt veszek a különböző hagyományos és digitális fogszín-meghatározó módszerek összehasonlításáról szóló vizsgálatokban is.