Betűméret: A A A

Herevisszértágulat

Meghatározás

A varicokele, azaz a here visszeressége a heréből elvezető gyűjtőeres köteg tágulata, amely adott oldali heretáji fájdalmat és/vagy nemzőképesség-csökkenést okozhat.

Előfordulás

A here visszeressége a felnőtt férfiak kb. 15 %-ánál előforduló elváltozás, mely gyakran teljesen tünetmentes. A meddő kapcsolat miatt vizsgált, kóros spermaképpel bíró férfiak 25 %-ánál mutattak ki here-viszerességet. A varicokele az anatómiai tulajdonságok miatt általában baloldalon jelentkezik, hajlamosító tényező lehet a magas termet, laza herezacskó, illetve a rendszeres haspréssel járó tevékenység pl. nehéz súlyok emelése.

Tünetek

A beteg által is érzékelhető tünetek lehetnek az érintett oldalon a heretáji húzó illetve nyomó jellegű fájdalom, mely legtöbbször rendszertelen időközönként jelentkezik. Gyakran az ondózsinór tágult visszerei puha kötegként tapinthatók a here felett. Súlyosabb esetben a tágulat szabad szemmel is látható.

Diagnosztika

Álló helyzetben, ill. hasprés mellett történő fizikális vizsgálattal a szakorvos a visszerességet megállapítja, súlyosságát is megítéli. A betegség gyanúja esetén fontos az ultrahang-vizsgálat, amely a tágult visszerek átmérőjét és hasprés alkalmazása mellett az erekben jelentkező vér-visszaáramlást lehet kimutatni. Az ultrahangvizsgálattal igazolt elváltozásnál, gyermekvállalási szándék estén fontos a spermavizsgálat elvégzése. A vizsgálat 3-5 napos önmegtartóztatást követően, önkielégítés útján nyert ondóból történik. Gyakran a betegség meddő kapcsolat miatti kivizsgálás során kerül felismerésre.

Gyógyítás

Felnőtt férfiaknál a betegség műtéti kezelésének legfontosabb indoka a meddő párkapcsolat, és a mikroszkópos vizsgálattal igazolt nemzőképesség-csökkenés, illetve a visszértágulat okozta herefájdalom. A legjobb eredményességgel járó műtéti beavatkozás jelenleg a tágult vénás köteg ereinek lágyéki megközelítésből való, mikrosebészeti műtéti lekötése. Eredményes lehet a visszeres köteg hasüregen át való „kulcslyuksebészeti” (laparoszkópos) lekötése. További lehetőség a nyílt műtéti feltárás útján való lekötés, bár ilyen esetekben az eredményesség valamelyest elmarad az előző módszerekétől, és a szövődmények is gyakoribbak. (A visszerekben való keringés elzárása lehetséges radiológiai módszerrel is, mely során képalkotó vizsgálat ellenőrzése mellett a vénába juttatott katéteren keresztül, kémiai anyagokkal a visszerek eltömeszelhetőek. Ezt az eljárást Magyarországon nem végzik a mindennapi gyakorlatban.)
A műtéti beavatkozások késői szövődménye lehet az adott oldali here vízsérve, valamint ritkán a herezacskó visszeresség kiújulhat.
Utókövetés: A műtéti beavatkozást követően szükséges a here keringésének ellenőrzése, illetve spermakép romlása miatt végzett beavatkozás esetén az ondóvizsgálat gondos kontrollja.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.