Betűméret: A A A

Herecsavarodás

Meghatározás

A torsio testis kifejezés a herekocsány-csavarodását jelenti, a herét tápláló ereit tartalmazó ondózsinór (funiculus spernaticus) hossztengelye körül, ezáltal az adott oldali here heveny vérellátási zavarát, elégtelenségét okozva. Legsúlyosabb esetben a here szöveti állománya elpusztul a vérkeringési elégtelenség miatt.
Létrejöttének alapja kötőszöveti gyengeség, amelynek következtében a herét és az ondózsinórt rögzítő képletek nem képesek elegendő ellenállást kifejteni külső erőbehatásokkal szemben.

Előfordulás

A gyermekurológiában használatos gyűjtőfogalom, az ún. „akut scrotum” hátterében előforduló leggyakoribb ok. „Akut scrotum” alatt értjük a herezacskóban lévő anatómiai képletek sürgős ellátást igénylő megbetegedéseit.
A leggyakrabban újszülött és serdülőkorú fiúgyermekekben fordul elő. 10 éves kor alatt kisebb herecsavarodásra a veszély.
Hajlamosító tényezők között alapvetően két tényező játszik fő szerepet: herezacskót érő külső erőbehatás (pl. sportolás,) és anatómiai rendellenességek (pl. nyitott processus vaginalis, magasan záródó tunica albuginea, gubernaculum testis hiánya, laza kapcsolat a here és melléhere között). A herecsavarodás sok esetben éjszaka, fekvő helyzetben következik be.

Tünetek

 • hirtelen kialakuló, egyik oldali herét érintő, erőteljes fájdalom
 • alhasba kisugárzó fájdalom, has tapintásakor jelentkező akaratlan izomvédekezés (defense musculaire) kísérheti
 • az érintett oldali here nyomásérzékenysége, és megnagyobbodása, duzzanata látható.
 • álló beteg vizsgálatakor az érintett oldali here magasabban helyezkedik el az ellenoldali heréhez képest, esetlegesen vízszintesen terül el herezacskóban
 • az adott oldali herezacskó bőrpírja, esetleg kékes, lilás elszíneződése
 • hányás

Diagnosztika

 • a férfi külső nemi szervek általános urológiai vizsgálata
 • a herék ultrahang vizsgálata, kiegészítve a here ereinek ún. color-Doppler ultrahang vizsgálatával, amely segítségével a here vérkeringéséről tájékozódunk.
 • általános laborvizsgálat (fehérvérsejt szám emelkedése) és a vizelet vizsgálata (pl. elkülönítő kórismézés során a húgyúti fertőzés kimutatása)

Típusok

Két fő típusát különítjük el:

 • supravaginalis herecsavarodás: jellemzően újszülöttkori here-torsió hátterében áll, amelyet laza ondózsinór és a még túl hosszú gubernaculum testis okozhat.
 • infravaginalis herecsavarodás: jellemzően a serdülőkori és felnőttkori here-torsióra jellemző. A hereburok a here állományához képest nagyobbak, emiatt a here a tokján belül megfordulásra képes.

A csavarodás mértéke alapján:

 • részleges (180°-360°)
 • teljes (>360°)

Gyógyítás

Nem műtéti/konzervatív kezelés: Lehetőség szerint mihamarabbi, legfeljebb 4-6 órán belüli ellátást igényel a herecsavarodás annak érdekében, hogy a here hosszú távú károsodását (atrophia), elhalását (necrosis) megelőzzük.

Meg kell próbálni a herét kézzel a hossztengelye körül visszacsavarni (manualis detorquatio). A sikeres detorquatio esetén is szükséges a későbbiekben a mindkét oldali herét sebészileg, öltésekkel rögzíteni a herezacskó bőréhez. Megjegyzendő, hogy a nagy fájdalom miatt a nem műtéti kezelés ritkán vezet eredményre.

Műtéti kezelés: A sebészi ellátásnak 4-6 órán belül meg kellene történnie, ellenkező esetben 12 óra elteltével már visszamaradhat tartós károsodás, 24 óra elteltével pedig szinte bizonyos a here elhalása.
Sebészi feltárás és a here eredeti helyzetébe történő visszafordítás, egyidejűleg a here rögzítésével (fixatio, orchidopexia). Az ellenoldali here rögzítése is javasolt megelőzésképpen (ezen műtéttel egyidőben vagy későbbi választott időpontban).
Amennyiben a visszaforgatás ellenére a here elhalt, annak teljes eltávolítása szükséges és az ép ellenoldali here rögzítése, szintén megelőzésképpen. Ezzel egy időben, vagy a későbbiekben kozmetikai szempontból lehetőség van szilikon protézis beültetésére is.
Orvosi ellenőrzések: Urológia szakvizsgálat a nemzőképesség, a here eredetű androgén hormon szintjének megítélés végett. Sikeresen detorquált herében a későbbiekben heredaganat kialakulásának valószínűsége megnő.

Megelőzés

A herecsavarodás kiszámíthatatlan, előre nem jósolható meg. A károsodás megelőzősében a legfőbb tényező a mihamarabbi orvosi ellátás (detorquatio), valamint mindkét oldali here rögzítése (fixatio).

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.