Betűméret: A A A

Fitymaszűkület

Meghatározás

Fitymaszűkületnek nevezzük, mikor a hímvessző előbőre annyira feszesen öleli körül a makkot, hogy hátrahúzása nehezített vagy lehetetlen.

Előfordulás

A fitymaszűkület normálisan előfordulhat csecsemő- és kisgyermekkorban. Az előbőr ekkor még nem szűk, csak a makkhoz tapad, erről általában egy-két éves kor körül kezd leválni. Ezekben az években tartózkodni kell a fityma hátrahúzásának kísérletétől, az ugyanis az előbőr berepedéséhez, sérüléséhez, későbbi hegesedéséhez vezethet. Idősebb gyermekek és felnőttek esetében felvetődhet valamilyen hegesedést okozó gyulladás (akár nemi betegség), vagy korábbi trauma, mint kiváltó ok. Cukorbetegek esetében gyakrabban fordul elő.
Gyermekkorban ha a fityma nem húzható hátra, még nem szűkületről beszélünk, hanem úgynevezett adhézióról, vagy letapadásról, mely az esetek nagy részében magától feloldódik az idő során. Abban az esetben, ha már ekkor is jelentkeznek gyulladásos panaszok, javasolt mielőbbi (gyermek) urológiai kivizsgálás.

Tünetek

A fitymaszűkület fokától függően jelentkeznek a panaszok: merevedéskor, majd a hímvessző ernyedt állapotában is a fityma hátrahúzásának nehezítettsége, előrehaladott esetben akár vizelési akadály formájában. Fájdalom, bőrpír, duzzanat a szűk fityma alatt megrekedt szennyeződés következményeként kialakult gyulladás tünetei. Előfordulhat, hogy a hátrahúzott fityma – merevedéskor – a makk mögött megreked (ezt paraphimosisnak nevezzük), a vérkeringés leszorítása miatt fájdalmat és duzzadást okozva. Ez az állapot sürgős ellátásra szorul, mert hosszútávon a hímvessző keringése is károsodhat.

Diagnosztika

Az előbőr szűkületének felismerése fizikális vizsgálattal történik. A kiváltó ok (fertőzés, cukorbetegség, a higiénia hiánya, vagy veleszületett eredet) tisztázása is célszerű.

Típusok

A felnőttkori fitymaszűkületnek több fokozata is ismert attól függően, hogy már a pénisz ernyedt állapotában vagy csak merevedéskor észlelhető.

Gyógyítás

Nem műtéti / konzervatív kezelés: Az elváltozás jellegéből adódóan döntő többségében műtéttel gyógyítandó.
Műtéti kezelés: Az operációt körülmetélésnek, vagy (latinul) circumcisionak nevezzük. A beavatkozásról már 6000 évesnél régebbi forrás is beszámol. A körülmetélés gyermekek esetében rövid altatásban, serdülőknél, felnőtteknél helyi érzéstelenítésben történik. A műtét során a bőrt általában a makk magasságában körbevágjuk, és eltávolítjuk a beszűkült előbőrt, majd összevarrjuk bőr szélét.
A circimcisio után a hímvessző-daganat, a húgyúti gyulladások is kisebb eséllyel fordulnak elő.
Orvosi ellenőrzések: A műtétet követően, amennyiben szövődmények nem jelentkeznek, az esetleges varratszedés után ismételt urológiai ellenőrzés nem szükséges.

Megelőzés

A hímvesszőt érintő gyulladásos folyamatok megelőzése, cukorbetegség esetén a vércukorszint normál tartományban tartása segíthet a megelőzésben.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.