Betűméret: A A A

Férfi klimax

Meghatározás


A férfi klimax egy tünetcsoport, amely a férfi nemi szervek időskori szerkezeti és működésbeli hanyatlásának, ill. az idősödéssel együtt járó más általános tünetek együttesének korai megjelenését jelenti. Szellemi, fizikai, szexuális teljesítőképességbeli hanyatlásként jelentkezik. Összetett hormonális változások jellemzik, amely a férfi nemi szervek csökkent működésével, a férfi nemi hormonok – elsősorban a tesztoszteron – csökkent szintjével függnek össze.

Előfordulás


A folyamat általában 45-55 év között kezdődik és fokozatosan teljesedik ki. Kialakulására hajlamosító tényezők a cukorbetegség, magas- vérnyomás-betegség, magas vérzsír-szint, idegbántalmak, érelmeszesedés, dohányzás, alkoholfogyasztás, veseelégtelenség.

Tünetek


A betegségre az adott életkorban jelentkező szexuális vágy (libidó) csökkenése, merevedési-, ondótávozási-, ill. orgazmus-zavarok jellemzőek. A férfi fáradékonynak érzi magát, ingerlékeny, alvászavarokkal küzdhet, feledékeny, jellemző lehet rá, szédülés, egyensúlyzavar, dekoncentráltság, ill. panaszként szerepelhet még az izzadékonyság, hőhullámok, székrekedés.

Diagnosztika


Ha felmerül a gyanú, részben általános vizsgálatokat végzünk. Rutin labor, vizeletüledék-vizsgálat, fizikális vizsgálat, de a diagnózis felállításához szükséges a férfi nemi szervek (herék, hímvessző, prosztata) fizikális vizsgálata, hasi ultrahang, here ultrahang, speciális labor- vizsgálatok (mint hormonvizsgálatok és PSA-szint meghatározás). Specifikusabb vizsgálatokat jelentenek a vizeletáramlás-vizsgálatok, a vizeletrekedés vizsgálata ultrahanggal.

Típusok


Különböző típusai nem különíthető el, a panaszok súlyosságától függően eltérő fokozatai vannak.

Gyógyítás


Nem műtéti / konzervatív kezelés: A betegség gyógyszeresen kezelhető a férfi nemi hormonok pótlásával, sok esetben kiegészítve a merevedést elősegítő gyógyszerekkel. Az eredményes terápia általában csapatmunkát igényel, a tünetek hátterében feltárt szervi- és pszichés tényezők együttes kezelését jelenti.
Műtéti kezelés: Ez inkább a merevedési zavarra vonatkozik; a gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben péniszprotézis beültetése lehetséges a merevedési zavarok javítása céljából.
Orvosi ellenőrzések: A betegség rendszeres kontrollt, hosszú távú gondozást, pszichés támogatást igényel.

Megelőzés


A férfi klimax betegség megelőzésében elsődleges szerepe van az életmód megfelelő kialakításának (ún. aktív életmód – mozgás, sport, harmonikus párkapcsolat, szorongás kerülése). A betegségre hajlamos egyénekben lényeges a rizikófaktorok minimálisra szorítása, ill. megfelelő pszichés vezetés.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.