Meghatározás


Kórosan megkisebbedett, szabályos alakú vese, mely normális struktúrával és nephron-denzitással rendelkezik, a kelyhek száma öt alatt van.

Előfordulás


Veleszületett fejlődési rendellenesség, mely koraszülöttekben gyakrabban fordul elő.

Tünetek


Deréktáji fájdalommal, rossz közérzettel járó panaszok jellemzőek a kórkép diagnózisát megelőzően. A későbbiekben fejfájás, csípő, gyakori vizelési inger jelenhet meg a kórfolyamat szövődményeként. A laboratóriumi vér vizsgálatok romló vesefunkciós értékeket, vizelet vizsgálat vért és gyennyet mutathat ki.

Diagnosztika


A betegség felismeréséhez elengedhetetlen első lépésben a hasi ultrahang, majd a későbbiekben kiegészítő képalkotó vizsgálatok elvégzése (intravénás urográfia, has -, kismedencei intravénás kontrasztanyagos CT, veseszcintigráfia). A betegség kivizsgálása során laboratóriumi vér – és vizelet vizsgálatok szükségesek.

Típusok


A fejlődésben elmaradt vese egy – és mindkétoldali, ún. uni-, bilateralis formája ismert. Az ureter-bimbó kevésbé fejlett, ezért kevesebb (arányosan) nephron illetve kehely fejlődik ki, de a vese struktúrája ép.

Gyógyítás


Nem műtéti / konzervatív kezelés: Nincs szerepe a gyógyszeres kezelésnek.
Műtéti kezelés: Pusztult, nem működő vese esetén a vese eltávolítása javasolt.
Orvosi ellenőrzések: A műtétet követően utánkövetés javasolt.

Megelőzés


A hypoplasia renis egy veleszületett fejlődési rendellenesség, mely folyamat végállapota a visszafordíthatatlanul károsodott, funkcióját vesztett vese.