Meghatározás

A húgyhólyag heveny gyulladása az urológiában az egyik leggyakrabban előforduló fertőzéses megbetegedés. A háziorvosok által elrendelt antibiotikus kezelések 15%-a húgyúti infekció miatt történik. Megkülönböztetünk nem komplikált és komplikált akut húgyhólyag-gyulladást.

Előfordulás


a) Nem komplikált húgyhólyag-gyulladás („felfázás, hólyaghurut“) főként fogamzóképes korú, egyébként egészséges nőknél fordul elő. Anatómiai sajátosság miatt (a húgycső közelsége a baktériumokat tartalmazó hüvelyhez, illetve a végbélnyíláshoz), egyéb hajlamosító tényező nélkül is előfordul a megbetegedés, azonban esélyét növelik a nem megfelelő higiéniai szokások, a szexuális együttlét. Amennyiben a betegség 1 éven belül háromnál többször fordul elő, recidív húgyhólyag-gyulladásnak nevezzük. Férfiak esetében izolált húgyhólyag-gyulladás ritkán fordul elő.
b) Komplikált húgyhólyag-gyulladásról igazolt kockázati tényező (ami lehet urológiai- illetve más alapbetegség) mellett kialakult infekcióról beszélünk. Ezek a megbetegedések általában idült jellegűek, de akut formában is előfordulhatnak. Ilyen alapbetegségek illetve befolyásoló állapotok a következők: húgyúti idegentestek (katéterviselés, húgyúti kövek), vizeletürülései zavarok (anatómiai okból, pl. prosztata megnagyobbodás, illetve hólyagműködési zavar okán, pl. neurológiai hólyagürülési zavarok), a húgyhólyag sugárkezelése, veseelégtelenség, immunhiányos állapot (pl. transzplantáció után), valamint a cukorbetegség.

Tünetek


a) Nem komplikált hólyaghurut: a betegség általában hirtelen kezdődik, sürgető, gyakori vizelési inger, fájdalmas, égő vizelés kíséretében. A vizelet zavaros, az esetek 40%-ában véres is lehet. A későbbiekben ezen tünetekhez alhasi, hólyagtáji fájdalom és görcsök, haspuffadás társulhat. Hólyaggyulladás eseten láz nem jelentkezik.
b) Komplikált húgyhólyag-gyulladás esetén a fent említett tünetek mellett a nagyobb valószínűséggel kialakuló, ún. felszálló húgyúti fertőzés (vesemedence-gyulladás) tünetei is jelentkezhetnek: láz, elesettség, deréktáji fájdalom, hányinger-hányás.

Diagnosztika

Nők esetében húgyhólyag-gyulladás esetén háziorvoshoz, háziorvosi ügyelethez, illetve urológushoz javasolt fordulni. Férfiak húgyúti panaszai esetében mindenképpen urológus felkeresése ajánlott. Komplikált húgyhólyag-gyulladás esetén urológiai vizsgálat célszerű a komplikáló tényező kezeléséhez szükséges társszakmák bevonásával.
A diagnosztika során vizelet gyorsteszt vagy mikroszkópos vizeletüledék-analízis történik. A vizeletben jelenlévő fehérvérsejt, nitrit gyulladásra utal. Visszatérő illetve komplikált fertőzés esetén célszerű vizelettenyésztés is a kórokozó- és annak antibiotikum-érzékenysége azonosítása érdekében. Nők esetében a vizsgálatra a genitális terület fertőtlenítése után nyert középsugaras vizelet, illetve katéterrel nyert vizelet alkalmas (a fent említett anatómiai szituáció miatt), férfiak esetében spontán ürített középsugaras vizelet megfelelő.
A vizeletvizsgálat mellett természetesen általános fizikális vizsgálat is történik. Az alhas és vesetájék vizsgálata során alhasi érzékenységet tapasztalunk, de húgyhólyag-gyulladás esetén a vesetájak nem érzékenyek.
További kivizsgálásra (pl. vérvétel, ultrahang és egyéb képalkotó vizsgálatok, urológiai invazív vizsgálatok – húgyhólyag-tükrözés) komplikált hólyaggyulladás esetében lehet szükség.

Típusok

  • Nem komplikált húgyhólyag-gyulladás
    – egyszeri
    – recidív (visszatérő)
    • Komplikált húgyhólyag-gyulladás

    Gyógyítás

    Noha sokszor spontán meggyógyul, az akut, nem komplikált hólyaggyulladás esetében a helyi kórokozó-viszonyok ismeretén alapuló empirikus (azaz tapasztalati) antibiotikus kezelés és bő folyadékfogyasztás javasolt 3-5 napig. A panaszok sokszor már a gyógyszerszedés másnapján megszűnnek, azonban a terápia az orvos által elrendelt időpontig folytatandó. Visszatérő, valamint komplikált gyulladások esetén tenyésztési eredmény alapján meghatározott antibiotikus kezelés szükséges. Komplikált gyulladás esetében kórházi felvétel is szükséges lehet, ennek során a gyulladás mellett a komplikáló tényező párhuzamos kezelése is nélkülözhetetlen.

    Műtéti kezelés: A húgyhólyag-gyulladás kezelése nem műtéti úton történik.

    Orvosi ellenőrzés: Nem komplikált húgyhólyag-gyulladás esetében a tünetek megszűnte esetén nem szükséges ellenőrzés. Visszatérő fertőzések esetén javasolt kivizsgálás, egyéb hajlamosító tényező kizárása érdekében. Komplikált gyulladás esetében a betegek urológiai követése célszerű.

    Megelőzés

    Visszatérő esetekben a húgyhólyag-gyulladás megelőzésére viselkedés-terápia (szexuális aktust követő vizelés), a hüvely laktobacillus-flórájának helyreállítása, gyógynövények alkalmazása(pl. tőzegáfonya-kivonat egyes baktériumok a húgyhólyag falához való tapadását gátolja), illetve a leggyakoribb kórokozó, az Escherichia coli ellen az immunrendszert érzékenyebbé tevő, ún. immunoaktív terápia javasolható.