🇭 ‼️ Egészen máshogy kell ma már tekintenünk a tüdőrákra, az érintettek kezelési esélyeire, mint 10 évvel ezelőtt – hangsúlyozza dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója és dr. Tamási Lilla igazgatóhelyettes, onkoteam vezető.
A közelmúltban egy országos kutatás is bizonyította, hogy a leggyakoribb tüdőrák típus, a tüdő adenokarcinóma előrehaladott stádiuma esetén megduplázódott 10 év alatt túlélés esélye, ami a diagnosztika fejlődésének és a modern kezelési lehetőségeknek köszönhető. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája az ország egyik vezető pulmonológiai centruma, ahol évi több mint 2500 onkoterápiás kezelést végzünk.
Azt, hogy milyen nagy áttörést jelent az új terápiák megjelenése és finanszírozott elérhetősége, jól mutatja a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az MSD gyógyszeripari vállalat közös, országos szintű kutatása, amelynek tudományos tervezésében és értékelésében a Semmelweis Egyetem is vezető szerepet játszott hazánk többi nagy pulmonológiai intézetével együtt. A HELP 3 kutatásba az adenokarcinóma típusú tüdőrák előrehaladott és áttétes stádiumában szenvedők túlélését vizsgálták. A múlt év végén nyilvánosságra hozott eredmények szerint a modern célzott és immunonkológiai terápiákhoz való hozzáférés csaknem duplájára növelte a túlélési esélyeket: azoknál a betegeknél, akiknél 2019-ben indult a kezelés, a hároméves túlélési esélyek jelentős mértékben, 28,7 százalékra javultak a 2011-ben diagnosztizáltak esetében mérhető 14,5 százalékhoz képest.