Tisztelt Páciens!

A légzésfunkciós vizsgálat célja: a maximális tüdőtérfogatok, a légzési manőverek során a levegő áramlási sebesség, az oxigénfelvétel (diffúzió) és a légzőizom erő vizsgálata.

Kérjük, hogy vizsgálat előtt közvetlenül ne egyen és legalább 1 órán át ne dohányozzon, ha hallókészüléket használ, feltétlenül tegye be. A kijelzőn megjelenő sorszámával lépjen be a helyiségbe. A teljes vizsgálat 10-15 percig tart.

A vizsgálat menete:

Adatainak rögzítése után megmérjük testsúlyát és magasságát.
Ezt követően kérjük üljön be az átlátszó falú kabinba és helyezze a csipeszt az orrára. A mérőfejet egyenes tartás mellet, helyezzük Ön elé, majd kérjük, hogy a vírus-és baktérium szűrőt vegye a szájába. A vizsgálat során a ki- és belégzési manővereket a száján keresztül kell végezni, úgy, hogy a szűrő mellett ne szökjön levegő (szorosan összezárt ajak).       

A vizsgálatot végző szakasszisztens mikrofonon keresztül, határozottan és hangosan különböző légzési manőverekre szólítja fel. A vizsgálat tökéletes elvégzéséhez rendkívül fontos az Ön teljes figyelme és együttműködése: az utasításokat maximálisan erőlködve és pontosan hajtsa végre.mérés: néhány nyugodt légzés után felszólítjuk, hogy fújja ki teljesen, hosszan, legalább 6 másodpercig a levegőt, majd szívja tele teljesen, szintén legalább 8 másodpercig a tüdejét.

  1. mérés: néhány nyugodt légzést követően, teljesen, maximálisan teleszívja a tüdejét, majd hirtelen, nagyon gyorsan, erőteljesen, 1-2 másodperc alatt fújja ki az összes levegőt, de ezt követően is folytassa a kifújást 6 másodpercig, amíg a vizsgálatot végző gyors és maximális belégzésre kéri. Ez a vizsgálat akkor megfelelő, ha 3x azonosan és az Önre kalkulált értékeknek megfelelő értékeket teljesít.
  2. mérés: a légúti ellenállás mérésénél a kabinban hallható hangjelzés ütemére lihegősen, gyorsan, kicsiket, egyformákat kell lélegezni. Ezt követően a nyomásmérő elzárja a szájrészt, de folytatni kell a megadott ütemre a ritmikus légzést a száj megnyitása nélkül. 3 ki-be légzés után kinyílik a levegő útja, ekkor a tüdejében lévő levegőt kérjük fújja ki teljesen maximális erőkifejtéssel.
  3. mérés: a diffúzió mérése. Ennek során 3 nyugodt légzés után teljesen, hosszan, legalább 8 másodpercig kifújja a levegőt, majd erőteljesen teleszívja a tüdejét és 6-8 másodpercig, majd mozdulatlanul benntartja a levegőt. Ezt követően az asszisztens utasítására közepes gyorsasággal fújja ki végig hosszan, legalább 8 másodpercig a tüdejében lévő összes levegőt.
  4. mérés: a rekeszizom erő mérése. A kilégzési erő mérés során maximális belégzést követően elzárt szájrészt kell próbálni erős kifújással „kinyitni”, a belégzési erő mérésekor maximálisan kiürített tüdő mellett kell „szívni” az elzárt szájrészt.

Bizonyos esetekben szükség lehet hörgőtágító gyógyszer adására. Ez esetben a hörgőtágító spray 2-4 dózisának belégzése után 15-20 perccel újabb légzésfunkciós vizsgálatot végzünk.

Az eredmények értékelését a kezelőorvosa végzi.

Köszönjük együttműködését, felmerülő további kérdéseire készséggel válaszolunk.