Kedves Páciens!
Kedves Sportoló!

A kardiopulmonális terheléses teszt (CPET) vagy más néven spiroergometria célja az Ön maximális teljesítőképességének a felmérésére, illetve a szív és tüdő együttes és az izomzat terhelhetőségének és működésének az értékelése.

A vizsgálatra kényelmes sportfelszerelésben, sportcipővel érkezzen. Nem kell éhomra jönni, a rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be (kivéve, ha orvosa mást javasol). A vizsgálatra sok esetben légzésfunkciós és EKG lelettel kell érkezni. A vizsgálat kezdete előtt több légzési manővert kell végezni, a vizsgálatot végző utasítása szerint.
A vizsgálat során fokozatosan nehezedő erősséggel kerékpáron kell tekerni, megadott fordulatszámmal.
A vizsgálat során folyamatosan ellenőrizzük a szívműködését (10 EKG elektróda felhelyezésével), a vérnyomását, az oxigén szaturációját, a gázcseréjét (speciális arcmaszkon keresztül az oxigén felvételt és a széndioxid leadást) és a légzésszámát. A vizsgálat során nem szabad beszélni, mert az befolyásolja, rontja az értékeit.
2 percenként egy nyomtatott 0-10 fokozatú skálán kell mutatni a nehézlégzés mértékét, illetve a lábfáradtságot.
A maximális terhelés elérésekor a nyugalmi fázisnak megfelelően tovább kell tekerni a biciklit, amíg a vizsgálatot végző orvos nem javasolja a leállást. Ebben a fázisban már nincs kötelező fordulatszám. A maximális terhelést követően ismételten szükség lehet a légzésfunkciós értékek meghatározására maximális gyors kifújással és maximális mély belégzéssel.

A vizsgálat végén mindenképpen javasoljunk a test izzadtságának az Ön által hozott törölközőben a letörlését, váltó felsőruházat felvételét. A terheléses vizsgálat után legalább 30 perces pihenőre számítson. Az eredményeket a kezelőorvossal fogja átbeszélni.