Vérgáz

A vizsgálat célja:

Az Ön artériás vérében az oxigén(O2) és szén-dioxid(CO2)telítettségének valamint a pH értékének meghatározása.

Hogyan zajlik a vizsgálat:

A laboratórium egészségügyi szakembere bekeni a fülcimpáját egy kapszaicint tartalmazó krémmel, mely vérbőséget okoz. Ez után 10-15 perc várakozás történik annak érdekében, hogy a krém a kívánt hatást elérje. (Enyhe égető, csípő érzést okoz, ezért kérjük, vigyázzon, hogy szemébe, szájába illetve egyéb testrészére ne kerüljön.)

A vizsgálat elvégzéséhez a laboratórium egészségügyi szakember üdvözli és behívja a vizsgálati helyiségbe, ahol Önt leültetve a krémet letörli a füléről, majd egy apró tűszúrást ejtve a fülcimpáján finom nyomkodásokkal megfelelő mennyiségű vért nyer a vizsgálat elvégzéséhez (kb. 100 µL). Ezt követően célszerű a vattalapkát a szúrás helyén tartani 2-3 percig a vérzés elállítása céljából.

A vizsgálat ideje kb. 3 perc. Az eredményt közvetlenül vagy a kórházi informatikai rendszeren keresztül kapja meg a vizsgálatot elrendelő orvos.      

 

FENO

A vizsgálat célja:

Az Ön által kilélegzett levegő nitrogén-monoxid (NO) koncentrációjának mérése.

Hogyan zajlik a vizsgálat:

A vizsgálat elvégzése előtt 1 órával ne egyen, ne igyon, és ne dohányozzon!

Hozza magával a légzésfunkciós vizsgálat során kapott steril vírus és baktérium szűrővel ellátott szájrészt.

A vizsgálat elvégzéséhez a laboratórium egészségügyi szakembere behívja a vizsgálati helyiségbe, ahol a vizsgálati székbe leülteti. Ezt követően a szobába kifújja a levegőt, majd mély levegőt vesz szájon át, ezt bent tartja és egy vírus és baktérium szűrőt tartalmazó szájrészen keresztül a nitrogén-monoxid mérő készülékbe fúj a szakember instrukciója szerint.

A vizsgálat ideje kb. 10 perc. A vizsgálat végeztével a leletét nyomtatott formában megkapja.