Súlyos tüdőbetegek kezelése új, hatékonyabb ellátási formában
 

A Klinika szakemberei elsők között szervezték meg az úgynevezett nem-invazív légzéstámogató osztályt, ahová az ország minden pontjáról küldenek súlyos légzési elégtelenséggel küzdő betegeket. Itt nem a hagyományosan alkalmazott intubálással, hanem maszkkal segítik a légzést.

Ez az újonnan létesített részleg elsősorban az előrehaladott stádiumú COPD-s betegek ellátását biztosítja; az ő állapotukon – a hagyományos gyógyszeres ellátás mellett – sok esetben csak a légzőizmok pihentetésével, illetve légzési fizioterápiával lehet javítani. Az intubálás kiváltásának köszönhetően itt a betegek nem szorulnak altatásra és nincsenek folyamatosan géphez kötve, így felépülésük is gyorsabb.

Az osztály feladata emellett a tartós légzéstámogatásra szoruló betegek kiszűrése, kezelése és otthoni ellátásának beállítása; ezeket a feladatokat az országban csak egy-két intézményben végzik. Az osztály orvoscsapata intenzíves orvosokból és tüdőgyógyászokból áll, a nővérek speciális felkészültségűek, 24 órán át felügyelik a betegeket. Emellett nagy szerep hárul a gyógytornászokra már akkor is, mikor a betegek még teljesen ágyhoz kötöttek.

A Pulmonológiai Klinikán alakult meg Magyarország egyik nagy pulmonális hipertónia centruma, mely abban is különleges, hogy biztosítja e nehezen kezelhető, súlyos betegség diagnózisához és kezeléséhez elengedhetetlen kardiológus-tüdőgyógyász-intenzíves együttműködést.

A Klinikán 15 éve működik a terhesség alatti asztmával küzdő betegeket ellátó Asztmás Terhes Ambulancia, az ide érkezők gondozása kiterjed a terhesség előtti, alatti és utáni hónapokra, évekre is. Az asztma terhesség alatti megfelelő kezelése rendkívül fontos a magzat fejlődése szempontjából. Emellett légzőszervi, illetve többszervi immunbetegségekben, diffúz tüdőbetegségben szenvedőket is gondoznak szakembereink.

Interstitialis tüdőbeteg (ILD) centrum: különböző tüdő intertitiumát érintő kórképek, tüdőfibrózisok kezelésére alakult szakellátó egység és ILD-team

A Pulmonológiai Klinika orvosainak kezdeményezésére 2014 óta működik az országban elsőként alakult ILD-team a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika és a CVC Radiológiai részlegének, az I.sz. Patológiai Intézet munkatársainak csapatmunkájával az intersititalis betegek országos ellátására. Minden „tüdőfibrózis”, illetve nem fibrotizáló tüdőbetegségek ellátásában kiemelt szerepet vállalunk.

Az ismeretlen tüdőfibrózis (IPF)mellett az autoimmun kórképeket kísérő tüdőbetegségek, a túlérzékenységi tüdőt érintő gyulladásos kórképek (hypersensitív pneumonitis), sarcoidosis területén kiváló eredményeket tudunk felmutatni. Örömmel támogattuk a Magyar Tüdőfibrózis Egyesületet mely az orvosi-ápolói munka mellett az érintettek igényeihez igyekszik az ellátást igazítani.

Egyedülálló szerep a transzplantáltak utógondozásában

A magyar betegek tüdőátültetését jelenleg még Bécsben végzik, de az erre való felkészítést és az utógondozást is a Klinika szakemberei látják el. A bécsi klinika európai színvonalúnak ítéli a hazai Klinika tevékenységét, amit az is mutat, hogy a magyar tüdőtranszplantált betegek utógondozását egyedülálló módon rábízzák a hazai centrumra, miközben más közép-európai országokból érkező betegeknek vissza kell járniuk utógondozásra Bécsbe.

A súlyosabb állapotban lévő betegek a transzplantáció előtti heteket, hónapokat a Klinika közelmúltban felújított, európai követelményeknek is megfelelő intenzív osztályán töltik.

A beavatkozásra alkalmas betegek kiválasztása a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság feladata, melyben a Klinika is képviselteti magát. Az európai akkreditációval rendelkező alvásdiagnosztika-vagyis az alvás alatti légzészavarok kivizsgálása és kezelése – a tüdőgyógyászat egyre jelentősebb szakiránya, melyhez szintén elengedhetetlen az épületen belüli intenzív ellátás.

Onkológiai centrum és akkreditált szakorvosképző intézmény:

A Klinika tüdőgyógyász onkológusai évente több száz tüdőrákos beteget kezelnek. Mivel az itt dolgozó szakorvosok számos klinikai vizsgálatban részt vesznek, ennek révén a legkorszerűbb, úgynevezett célzott kezelések már a nemzetközi vagy hazai regisztráció előtt, illetve nem sokkal azt követően itt is elérhetőek a betegek számára.

A Klinika a betegellátás mellett az orvostanhallgatók képzését is kiemelt feladatának tekinti, akkreditált Európai Tüdőgyógyász Szakorvosképző Központként pedig a továbbképzésben is nagy szerepet játszanak munkatársai.