Kutatóhely aktív tudományos élettel

A hazai és nemzetközi pályázatoknak köszönhetően a Klinika falai közt aktív tudományos élet zajlik. Munkacsoportjai kutatják egyebek mellett az Aszthma genetikai hátterét, a tüdőrák immunológiai tényezőit, de vizsgálják a légúti nyálkahártya vérkeringésével kapcsolatos gyógyszerek hatását, illetve tesztelnek megelőzésre alkalmas készítményeket is. Kutatói az általuk elnyert ösztöndíjak és pályázatok segítségével biztosítják, hogy a külföldi intézményekben megszerezhető tapasztalatok az itthoni gyakorlatban is megjelenjenek. A Klinikán évente 8-12 nemzetközi szaklapban közölt, eredeti tudományos közlemény születik, számos magyar nyelvű dolgozat készül, de a hazai hivatalos tüdőgyógyászati tankönyvek is ebben a műhelyben születnek.

Új orvostechnológiai eszközök fejlesztésének részese

A Klinika több orvosi műszergyártó céggel tart fenn kutató-fejlesztői kapcsolatot, így rendszeresen részt vesz új orvostechnológiai eszközök fejlesztésében, tesztelésében és alkalmazásában. Mindez betegei számára is érzékelhető előnyökkel jár, hiszen ennek köszönhetően az itteni szakemberek a hagyományos, filmes helyett digitális röntgenkészüléket működtetnek. A mintegy 60 millió forintos fejlesztés nem igényelt saját vagy egyetemi anyagi ráfordítást.

Magyarországon szintén újdonság az a projekt, melynek keretében magyar fejlesztők a tüdőrák eddiginél pontosabb diagnózisát lehetővé tévő vizsgálóberendezést dolgoztak ki. A fejlesztésben a Pulmonológiai Klinika is részt vett. A jelenleg kipróbálás alatt lévő digitális tomoszintézis a hagyományos röntgentechnikára épül, ám annál jóval kisebb sugárterheléssel jár, pontosabb képi megjelenítést és rövidebb vizsgálati időt tesz lehetővé