Tájékoztató a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika COVID-19 osztályain fekvő betegek hozzátartozói részére!

Hozzátartozójával kapcsolatban orvosaink 12.00-16.00 óra között tudnak telefonos tájékoztatást adni; ha ebben az időszakban telefonál, és az osztályokon dolgozó orvos az adott pillanatban nem vesz részt a betegellátásban, akkor a beteg által megjelölt legközelebbi hozzátartozónak tud tájékoztatást adni telefonon keresztül. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a tájékoztató orvos kollégára akár több vonal is várakozhat, illetve szükség lehet munkájára a betegellátásban is. Épp ezért türelmét kérjük, illetve a gördülékeny tájékoztatás miatt javasoljuk, hogy konkrét és rövid kérdéseket tegyenek fel.

Ezen az időszakon kívül orvosaink teljes figyelmüket a betegek, így az Ön hozzátartozójának gyógyítására szentelik, és az idő nagy részében védőruhát kell viselniük – mindezek miatt csak a fent megjelölt időpontban tudnak telefonon rendelkezésre állni.

A legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban részletezzük.

1. Milyen tájékoztatás adható az intézményben fekvő betegekről?

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel bár korlátozottan, de lehetőség van telefonon tájékoztatást adni az egyes betegek állapotáról. A tájékoztatásra kijelölt hozzátartozót a beteg jelöli meg, a tájékoztatható hozzátartozó neve bekerül az orvosi dokumentációba. Amennyiben a beteg állapota miatt nem képes kijelölni a tájékoztatható hozzátartozóját, a legközelebbi hozzátartozó (együtt élő házastárs, gyermek, szülő, testvér) részére adható ki információ. Kiskorú, vagy korlátozottan cselekvőképes személy esetén elsősorban a törvényes képviselőt tájékoztatjuk. Emiatt kérjük, hogy a beteg állapota felől csak abban az esetben érdeklődjön, ha Ön a dokumentálhatóan igazolt erre kijelölt hozzátartozó.

2. Milyen gyakran érdeklődhetnek?

A nagy beteglétszámra, a megnövekedett adminisztrációra és a védőfelszerelés használatával járó terhekre való tekintettel kérjük, hogy lehetőség szerint telefonon csak nagyon indokolt esetben érdeklődjön és lehetőleg igyekezzen magától a betegtől információt szerezni. A betegeket naponta tájékoztatjuk a viziteken. Kérjük, hogy egy betegről egy hozzátartozó érdeklődjön.

3. Hogyan lehet beteget látogatni?

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján jelenleg teljes látogatási tilalom van érvényben. Osztályunk járványügyi profilja miatt csak igen korlátozottan, speciális helyzetekben, kritikus állapotú betegek esetében van lehetőség személyes látogatásra, melyet hétköznapokon munkaidőben intézetünk igazgatójával tudnak egyeztetni. Az engedélyezett látogató számára a szükséges védőfelszerelést osztályunk biztosítja.

4. Lehet-e csomagot küldeni?

A bennfekvő betegek részére csomag küldhető, ezt a beteg nevével, szobaszámával ellátva a klinika portáján adhatják le, innen munkatársaink juttatják fel az osztályra. Kérjük, egy beteg részére hetente legfeljebb 2 alkalommal küldjenek csomagot! 

A csomagok leadása az alábbi időszakokban lehetséges:

  • Pulmonológiai Klinika betegei számára (3., 7. emelet) – Hétköznapokon és hétvégi napokon: 16:00  18:00 óra között
  • Pulmonológiai Klinika COVID-betegei számára (2., 5. emelet)  Hétköznapokon és hétvégi napokon: 16:00  18:00 óra között

5. Mit tegyenek a csomagba?

A csomagba célszerű alapvető tisztálkodószereket, papucsot, pizsamát, poharat, evőeszközt elhelyezni. Ha nincs a betegnél, telefont, vagy egyéb kapcsolattartásra szolgáló eszközt, személyes üzenetet, fényképet, 1-2 db kisebb személyes tárgyat is a csomagba tehetnek, ezek megkönnyíthetik számukra a bent tartózkodást. Romlandó élelmiszert kérjük ne küldjenek!

Csak nem romlandó, hűtést nem igénylő élelmiszert tegyenek a csomagba. A csomagok méretét kérjük a honlapon megadottak szerint betartani! COVID-osztályról csak a betegek távozásakor hozhatóak el a betegek tárgyai.

Minden betegnek és hozzátartozónak feltétlenül ajánljuk a COVID-19 elleni védőoltást!


Részletes betegtájékoztató betegségtípus szerint


További tájékoztatók: