Kedves Hallgatók!

Az érsebészet gyakorlat kezdete hétfő reggel 8.00. Amennyiben valamilyen ünnep esik erre a napra, úgy értelemszerűen a hét első munkanapján. Gyülekezés a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (1122 Budapest, Városmajor u. 68.) alagsori oktatótermében. Itt egy rövid eligazítást tartunk Önöknek.
A gyakorlathoz készült nyomtatványok letölthetők innen. A hallgatói szerződést saját adataikkal ki kell tölteniük és a megfelelő helyeken alá kell írniuk. A szerződés része a teljesítésigazolás táblázata, melyen a napi tutor aláírásával igazolja jelenlétüket. A teljeskörűen kitöltött és aláírt szerződést a gyakorlat utolsó napján, pénteken az Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék Titkárságán (I. em. 123.) kell leadniuk. Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a gyakorlat teljesítését KIZÁRÓLAG hiánytalanul kitöltött és teljes körűen aláírt dokumentumok birtokában áll módunkban a NEPTUN-ban igazolni.
Köpenyt és öltözőszekrényt tudunk biztosítani, de saját köpenyt is használhatnak. A raktárból vételezett köpenyek átvételi és leadási elismervényét a hallgatói szerződéssel együtt le kell adniuk a gyakorlat utolsó napján. A hely szűkére való tekintettel sajnálatos módon 4-5 hallgatóra jut egy szekrény.

Gyakorlati helyszínek:
– műtő
– osztály (első és második emeleti érsebészeti osztályok)
– ambulancia
– ultrahang
– angió-labor
A gyakorlati helyszínek egyenletes kihasználtsága miatt heti beosztást készítettünk, ez szintén letölthető honlapunkról. A beosztástól bizonyos esetekben el lehet/kell térni, lehet egymással cserélni, de értelemszerűen mindenkinek minden helyszínen meg kell jelenni a hét folyamán.

A beosztáshoz mellékelt térkép segít a tájékozódásban.

A helyszínek közül az ambulancia és az osztály jelenti a beteggel való közvetlen kontaktust. A tünetek, panaszok megismerése, betegvizsgálat, különböző elváltozások megismerése a cél. Az osztályon lehet megtapasztalni, hogy milyen a betegek általános állapota, milyen szövődményei és buktatói lehetnek az érsebészeti beavatkozásoknak.

A műtőben egy általános képet lehet arról szerezni, hogy milyen anatómiai viszonyok között lehet a rekonstrukciókat elvégezni, egyáltalán hogy néz ki „élőben” egy ér, milyen az érvarrat, milyen graftokat használunk, mi az az endarterectomia, hogy néz ki egy meszes plakk.

Az angió-laborban az egyik legfontosabb képi diagnosztika alapjaival kell megismerkedni: mi a DSA előnye és hátránya a többi képalkotóhoz képest, milyen eszközök kellenek a vizsgálat elvégzéséhez, milyen endovaszkuláris beavatkozásokat végzünk, és milyen szövődmények lehetnek.

Az ultrahang az egyik legfontosabb non-invazív vizsgálat, amely az erek nagy részéről avatott kezekben terápiás vagy további diagnosztika irányába döntő információkat képes nyújtani. Az ismeretek átadásában szonográfus technikus és a helyszíni ultrahangok elvégzésére beosztott radiológus kolléga tud segíteni.

Összefoglaló:

  • Minden hallgató minden nap aláíratja nyomtatványát az őt aznap oktatóval.
  • Azon hallgatóknak, akik a gyakorlat bármely napján az osztályra vannak beosztva, a gyakorlat reggel 7.00 órakor kezdődik a vizitnél.
  • Az egyéb helyre beosztott hallgatók részére a gyakorlat 8.30 órakor kezdődik.
  • Amennyiben valamely hallgató bármelyik napon hiányzik, úgy a hiányzást pótolni kell dr. Banga Péter tanulmányi felelőssel egyeztetve.
  • A gyakorlat utolsó napján, amikor a hallgató végzett az aznapra beosztott helyen, köpenyét visszaviszi a ruharaktárba, ahol igazolást kap arról, hogy a felvett tárgyakat leadta.
  • Az első napon kitöltött 2 nyomtatványt, valamint a ruhatárban kapott igazolást leadja a tanszék Titkárságán (1. emelet 123. szoba), ahol megtörténik a gyakorlat igazolása a NEPTUN rendszerben.

Kérjük a sugárvédelmi, valamint a munka- és tűzvédelmi szabályok szigorú figyelembevételét. A szabályzatok itt érhetők el.

Kívánjuk, hogy sok tudással és hasznos információkkal gazdagodjanak a nálunk töltött idő alatt. Sikeres gyakorlatot kívánunk Önöknek.

Az Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék oktatói és orvosai