AZ AORTA ANEURYSMA KIALAKULÁSÁBAN SZEREPET JÁTSZÓ ETIOPATHOLÓGIAI TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA KUTATÓCSOPORT

Kutatásvezető: Dr. Sótonyi Péter, dr. Szappanos Ágnes
PhD hallgató: dr. Gyurok Gergő

Az aorta aneurysmák az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló értágulatok, amelyek elsősorban a hasi aorta szakaszon fordulnak elő. A betegség a felnőtt lakosság körülbelül 1-5%-át érintik. Fő rizikótényezői közé tartozik a 65 év feletti életkor, a dohányzás és a férfi nem. A betegség patomechanizmusának hátterében elsősorban degeneratív (atherosclerosis, fibromuscularis dysplasia, cysticus media degeneratio), congenitális (Marfan syndroma, Ehlers-Danlos syndroma, coarctatio aortae), mechanikus (traumaticus, iatrogen, poststenoticus) és gyulladásos (bakteriális, autoimmun) faktorok mutathatók ki. A betegség pontos patomechanizmusa mindezidáig nem ismert. Az erek falában kialakuló degeneratív folyamatok hátterében elsősorban az atherosclerosis kóroki szerepe merül fel. Emellett a legújabb tudományos kutatási eredmények alapján kiemelt jelentőségű az aorta aneurysmak etiológiájában szerepet játszó szisztémás autoimmun folyamatok, illetve következményes lokális gyulladásos mechanizmusok ismerete. A betegség kezelése kapcsán a rizikófaktorok csökkentésére irányuló, gyógyszeres terápiát jelentő konzervatív kezelés mellett műtéti megoldás jön szóba. A műtéti indikációt elsősorban az aorta tágulat átmérője határozza meg.

Jelen vizsgálat kapcsán a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékén az aorta aneurysmák kialakulásában szerepet játszó gyulladásos és autoimmun folyamatok pathomechanizmusát vizsgáljuk nyitott aneurysma-műtéten átesett betegekben.

Kutatásunkban együttműködünk a Semmelweis Egyetem immunológia, érsebészet, angiológia, radiológia, gastroenterológia, infektológia, patológia, neurológia, bőrgyógyászat, nukleáris medicina, kardiológia, hematológia szakterületeken dolgozó szakorvosaival.