Betűméret: A A A

Kutatás

Digitális Egészségtudományi Intézet szakmai profiljai, kutatási területei és projektjei

Szakmai profilok közé tartozik az elektronikus kórtörténet, WEB2 alkalmazások fejlesztése, portálok az egészségügyben, elektronikus egészségügy, kórházi információ rendszerek, telemedicina, ambiens rendszerek fejlesztése, 3D alkalmazások kidolgozása az oktatásban (egészségügyi informatikai profilbővítés), statisztika alkalmazása az egészségügyben, adatbányászati technikák használata egészségügyi adatokra.

Fontosabb kutatási területei a telemedicina (eHealth8 konzorciumi tagként), WEB2 fejlesztések egészségügyi célokra (European Health Property Network), Európai Regionális Egészségügyi Együttműködés informatikai feltétele, 3D egészségügyi alkalmazások fejlesztése, új biostatisztikai módszerek kutatása-fejlesztése, neurális adatbányászati technikák alkalmazása egészségügyi adatbázisokra, egészségügyi hálózatok vizsgálata, adatbiztonság, a mesterséges intelligencia orvosi, egészségügyi alkalmazásai.

1. Egészségnyereséget és egyéni életminőség-javulást biztosító, orvosi protokoll alapú, beágyazott telemedicinális rendszerek (eHEALTH8)

2. Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach létrehozása

3. 3D kutatás
Az Intézet intenzíven foglalkozik a 3D egészségügyi fejlesztésékkel és oktatási alkalmazásokkal. Az újonnan kifejlesztett Anatómiai rendszer hatékonyan támogatja az emberi test megismerését, élvezetessé teszi a tanulást. A program otthoni tanulásra is alkalmazható, igaz az emberi test csak 2D-ben látható.

Az Egészségügy Menedzserképző Központ szakmai profiljai, kutatási területei és projektjei

Kutatóprogramjaink a magyar egészségügy aktuális problémáinak feltárásához, elemzéséhez, megoldási alternatívák kidolgozásához, a felhalmozott ismeretanyag bővítéséhez járulnak hozzá.

Kutatásaink és az ezek eredményeire épített szakértői tevékenységünk középpontjában többek között a minőség-menedzsmenthez (audit, teljesítmény- és minőség-értékelés, minőségfejlesztés, standard-fejlesztés), az egészségügyi humánerőforrás-menedzsmenthez, valamint az egészségpolitikai döntéshozatalhoz (reformfolyamat-elemzés, egészségügy finanszírozás és rendszerfejlesztés, egészségszervezés, stb.) kapcsolódó kérdések állnak.

Hazai kutatások
1. Neves Betegbiztonsági Program

2. Emberi Erőforrás Kutatások

Nemzetközi Kutatások
1. European Health Care Outcomes, Performance and Efficiency (EuroHope)

2. Health Prometheus

3. ECAB – European Union Cross Border Care Collaboration
Együttműködés az EU-s határon átnyúló egészségügyi ellátásról

A Mentálhigiénés Intézet szakmai profiljai, kutatási területei és projektjei

1. Közösség és karizma – a Pál Ferenc atya körül kialakuló mozgalom kutatása

2. Spiritualitás a segítő foglalkozásúak körében

3. Pszichodráma kutatás

4. A rendszerváltás megszületett és meg nem született gyermekei: a születés szocio-kultúrális körülményeinek hatása a demográfiai folyamatokra

5. Kapcsolati hálózat kutatás