Meghatározás

Összetett kórkép, mely különböző alapbetegségek következményeként jelentkezhet. A szexuális vágyat követően (libidó) nem alakul ki, vagy nem megfelelő erősségű a hímvessző merevedése, vagy a létrejött merevedés nem tart kellő ideig és ez az állapot legalább 3 hónapja fenn áll, ill. visszatérően jelentkezik. A merevedési képesség csökkenését erektilis diszfunkciónak is nevezzük.

Előfordulás

Az első megbízható adatok a XX. végéről származnak. Ezen felmérés szerint, a 40 és 70 év közötti férfiak 52%-a számolt be élete során valamilyen szinten jelentkezett erektilis diszfunkcióról. Hazai felmérések szerint a zavar Magyarországon kb. 4-500 ezer férfit érint.
A betegség eredete különböző, tekintettel arra, hogy eltérő kórképek következményeként alakul ki. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő merevedés kialakulásához ép érrendszer, normális hormonháztartás, ép beidegzés és egészséges psziché szükséges. Bármelyik komponens elégtelensége esetén kialakulhat a hímvessző merevedésének zavara.
Rendkívüli fontosságú, hogy leggyakrabban cukorbetegség és szív-érrendszeri megbetegedés részeként jelentkezik erektilis diszfunkció, sokszor első tünete egy lappangó betegségnek. Rizikótényezői is megegyeznek a szívbetegségekével, azaz elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód.

Tünetek

A betegek a következő panaszokról számolnak be: szexuálisvágy (libidó) hiánya, a merevedés létrejöttének zavara, keménységének csökkenése, vagy időtartalmának rövidülése. A panaszok jelenléte mellett bizonyos esetekben megfigyelhetőek a másodlagos nemi jellegben létrejövő elváltozások is, pl.: szőrzet mennyiségének csökkenése, emlők megnagyobbodása, stb.

Diagnosztika

A felismerés során igen fontos a részletes kórtörténet ismerete, a szexuális szokások feltérképezése az életmódi faktorok tisztázása, illetve az egész testre kiterjedő fizikális vizsgálat. A további vizsgálatok között szükség van különböző laborvizsgálatokra; vérkép, vese és májfunkció, vérzsírok, vércukorszint ellenőrzésére, valamint hormonvizsgálatra. A prosztata szűrővizsgálata is alapvető részét képezi a kórismézésnek. A külső nemi szervek ultrahang vizsgálata minden esetben szükséges, azonban esetenként hasi- és kismedencei képalkotó vizsgálat végzésére is sor kerül. 40 éves kor fölött jelentkező panaszok esetén fontos a kardiológiai terhelhetőség vizsgálata is.

Típusok


A betegséget kiváltó oka alapján a következőképpen csoportosíthatjuk:
–          Éreredetű (akár szív-érrendszeri megbetegedés részeként)
–          Beidegzési zavar
–          Központi idegrendszeri pl. Parkinson kór, Sclerosis Multiplex
–          Perifériás (nem központi, hanem külső) eredetű pl. cukorbetegség, műtéti idegkárosodás.
–          Anatómiai, strukturális eltérések pl. fejlődési rendellenességek
–          Hormonális eltérések
–          Gyógyszerek által kiváltott
–          Pszichogén eredetű
–          Sérülést követően kialakult erektilis diszfunkció

Gyógyítás


Nem műtéti, konzervatív kezelés: A betegség kezelésében igen hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ez az első vonalban választandó terápia-forma. A kezelés urológus-andrológus szakorvosi javaslatra kezdhető meg. A gyógyszer nem alkalmazható nitrát-tartalmú gyógyszerekkel, illetve előrehaladott szívbetegségben sem.
Ugyancsak elsődlegesen ajánlott a rizikófaktorok csökkentése, egészséges étrend, amennyiben szükséges, testsúlycsökkentés.
Pszichogén eredet esetén javasolható a stressz-csökkentett környezet kialakítása, pszichoterápia.
Amennyiben a gyógyszeres terápia nem jön szóba, pl. ellenjavallat, ill. hatástalanság esetén, ún. helyi kezelési módszer alkalmazásával segíthető a merevedés elérése. Ebben az esetben egyrészt a vákumos módszer alkalmazható; egy speciális eszköz segítségével az erekció mechanikusan érhető el. A barlangos testbe adott injekció segítségével is elérhető erekció. Az eljárást a beteg a kezelőorvos felügyeletével elsajátítja, majd igény esetén saját magának adja be az injekciót. Az eljárás nagy körültekintést igényel.
Műtéti kezelés: Amennyiben a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, különböző implantátumok (protézis) műtéti behelyezésére van lehetőség. Léteznek hajlítható és pumpával irányítható (hidraulikus) implantátumok.
A merevedési zavar kezelési módszereiről fontos tudni, hogy ezeket az OEP nem támogatja.
Orvosi ellenőrzések: Mind a konzervatív, mind a műtéti kezelés során rendszeres andrológiai/urológiai kontroll javasolt.

Megelőzés

Az erektilis diszfunkció nem minden esetben előzhető meg. Általánosságban javasoljuk az egészséges életmódra és megfelelő testsúly elérésére való törekvést, így nem csak az erektilis diszfunkció, de egyéb más megbetegedések is kiküszöbölhetők.