Meghatározás

Az 5. életév után is fennálló éjszakai bevizelést nevezzük ágybavizelésnek (enuresis nocturna-nak). Amennyiben egyéb tünetek is társulnak hozzá, vagy nappal is jelentkezik, akkor enuresis diurna a neve .

Előfordulás

Előfordulásában több tényező együttes hatása szerepel, de egyértelmű kiváltó oka nem ismert. Ilyen faktorok a központi idegrendszer gátló funkciójának érési zavara, genetikai kórokok, abnormális alvásmélység vagy az antidiuretikus hormon (ADH) elválasztásának kóros ritmusa.

Tünetek

Akaratlan (éjszakai) vizeletvesztés, napközben sűrű és parancsoló vizelési ingerek, nappali vizeletvesztés.

Diagnosztika

Felismerése kizárásos alapon történik elkülönítve egyéb szisztémás és helyi betegségektől. Szükséges hozzá fizikális és vizeletvizsgálat, vizeletáramlás vizsgálata, vizelési napló és hasi ultrahangvizsgálat.

Típusok

Fajták, típusok, fokozatok:

  • Primer enuresis nocturna – elsődleges éjszakai bevizelés
  • Enuresis diurna – nappal is jelentkező bevizelés

Gyógyítás

Nem műtéti / konzervatív kezelés: A kezelés lényege a vizelettartás (kontinencia) biztosítása. Gyógyszeres kezelésre Desmopressin orrcsepp alkalmazható. Alternatív kezelési módszerek az „ébresztő matrac”, a rendszeres tervezett éjszakai felkelés, az esti folyadékbevitel korlátozása és a  (mictiós) tréning.

Műtéti kezelés: Nem áll rendelkezésre műtéti kezelés.

Orvosi ellenőrzések: Követése vizelési naplóval, vizelet- és vizeletáramlásos vizsgálattal, ultrahangvizsgálattal lehetséges. A betegség várható kimenetele jó, sokszor spontán megszűnik.

Megelőzés

Megelőzése a kiegyensúlyozott, nyugodt gyermekkori pszichés fejlődéssel biztosítható.