Bognár Krisztina 1988 óta dolgozik a Semmelweis Egyetemen: tanulói ösztöndíjjal kezdett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, később, főiskolai tanulmányai alatt átcsábították az I. Sz. Belgyógyászati Klinikára, ahol 13 évet töltött, 2001 szeptemberétől pedig az Urológiai Klinika klinikavezető főnővére. Mint mondja, a kezdetektől nagy hatással volt rá az egyetemi légkör, ami megfogta és azóta is itt tartja. Büszke arra, hogy egy olyan stabil, elhivatott, régóta együtt dolgozó csapatot vezet, amiben a munkatársak rendkívül összetartóak és minden helyzetet, problémát közösen oldanak meg.

RS47235_KA-20160310-IMG_7849-scr Bognár Krisztina az oktatásban is részt vesz, 2002 óta az  Egészségtudományi Kar ápoló hallgatóinak gyakorlati oktatásában, 2015 óta pedig az elméleti oktatásban is. Emellett 2006 óta szavazati jogú tagja az egyetem szenátusának mint a Közalkalmazotti Tanács választáson legtöbb szavazatot elért jelölt. A szenátusban a szakdolgozók képviselete mellett a nem oktató, nem kutató közalkalmazottak képviseletét is ellátja, közvetítve az egyetem vezetése felé is.

Meghatározó élményei között elsőként azt említi, amikor a Semmelweis Egyetemre került ápolónak. Mint mondja, ez nagy dolgot jelentett, és 28 év távlatából is megmaradt ez az öröm. „Engem az egyetemi varázs megfogott és itt is tartott” – fogalmaz. Úgy látja, a munka mindenhol ugyanannyi volt, de az egyetemi légkör mindegyik klinikán, ahol dolgozott, egyfajta pluszt jelentett. Mint mondja, sok szép momentumot élt át, de azt az érzést, amikor újra találkozik gyógyult betegekkel, nem lehet szavakkal leírni.

RS47228_KA-20160310-IMG_7888-scrBognár Krisztina klinikavezető főnővérként a betegekkel közvetlenül csak ritkán foglalkozik. Teendői főleg adminisztratív jellegűek, ugyanakkor szeret néha kiszakadni az íróasztal mögül és a betegek között lenni, az onkológiai szakápolót például ő szokta helyettesíteni, ha ez szükséges. A főnővérekkel, az ápolókkal, az orvosokkal és a többi munkatársával jó a kapcsolata, rendszeresen leülnek megbeszélni a problémákat, és mindenki a maximumot próbálja kihozni magából. A hivatástudat motiválja őket, nem pedig az, hogy dolgozni jönnek: a betegek és a szakma iránti alázatnak köszönhető, hogy ennyire összetartó csapatként tudnak működni – fogalmaz. Mint mondja, a klinika gazdasági vezetőjével is teljes harmóniában tud együtt dolgozni a folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően.

Az Urológiai Klinika a Semmelweis Egyetem klinikái közül a kisebbek közé tartozik, 56 betegágy van itt, Bognár Krisztina 45 szakdolgozó munkáját irányít. Az intézményben négy osztályon látják el a betegeket: a diagnosztikától a műtéten keresztül a gyógyszeres gyógyításig terjed a skála. A magasföldszinten működő uroonkológiai osztály az ország egyetlen olyan urológiai osztálya, ahol az urológiai daganatos betegek kemoterápiás kezelése történik.

RS47226_KA-20160310-IMG_7899-scrA klinika külön szeptikus műtőrészből, egy nagyműtőből, egy endoszkópos műtőből és egy urolix műtőből álló műtőblokkjában napi 20-25 műtétet végeznek, 2015-ben a műtétek száma meghaladta a háromezret. Az ún. radikális műtétek és a nagyműtétek száma 2012 óta évről évre folyamatosan emelkedik; ez többek között a nagy területi ellátási kötelezettségnek és annak is köszönhető, hogy mint egyetemi klinika az ország egész területéről érkezhetnek ide betegek, és a speciális húgycső sebészeti beavatkozásokat többségében itt végzik el. Kiemelt terület a férfiak inkontinenciájának kezelése. Az egyetemi klinikák között az elsők között voltak a műsphincter beültetésében, illetve az országban csak itt végzik az Atoms szalag beültetését, ez utóbbiból a tavalyi évben három műtétet hajtottak végre. Ezek az eljárások azért is fontosak, mert az inkontinencia a férfiak esetében még nehezebben gyógyítható, nagy kihívást jelent szakmailag a műtétet végző csapatnak is – hangsúlyozza Bognár Krisztina.

RS47232_KA-20160310-IMG_7861-scrAlapítványi és egyetemi forrásokból fedezik az osztályok 2012 óta folyamatosan zajló felújítását: az első évben a magasföldszinten levő uroonkológiai osztály újult meg, következő évben az I. osztály, a kontinencia centrum és Urodinamikai Laboratórium és a nővéröltöző, tavaly nyáron pedig a II. osztály felújítása is befejeződött. A tiszta, megújult, rendezett környezetben történő munkavégzés a szakdolgozók komfortérzetét is javította. A tisztasági festés, bútorcsere mellett megújult a nővérpult is, a kontinencia centrumban pedig két új betegvizsgáló helyiséget alakítottak ki. Fokozatosan, minden évre vannak tervek, hogy lépésről-lépésre fejlesszék a klinikát: mint mondja, ehhez a munkához is elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés a munkatársakkal és a klinika vezetőivel.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem