Betűméret: A A A

5 millió forint értékű oktatást segítő eszközök beszerzése

A gyakorlati oktatást segítő eszközöket adtak át az Urológiai Klinikán. A medikusok oktatását segítő pályázat keretében, dékáni keretből 5 millió forint értékben szereztek be egy ultrahangkészüléket, két katéterezhető modellt, a laparoszkópos tornyokat pedig összekötötték a földszinti előadóteremmel.

RS46061_KA-20160224-IMG_5448-scrDr. Nyirády Péter, a klinika igazgatója az átadón megköszönte Dr. Hunyady Lászlónak, az Általános Orvostudományi Kar dékánjának az eszközök beszerzéséhez nyújtott segítséget. Úgy fogalmazott, céljuk az, hogy a klinikai oktatás még több gyakorlati képességet tudjon adni a hallgatóknak. Mint mondta, attól függetlenül, ki milyen orvos lesz, a medikusoknak meg kell tanulniuk katétert felhelyezni és az ultrahangot használni, amivel családorvosként is komoly betegségeket diagnosztizálhatnak. Kiemelte, hogy az ultrahanggal sokkal gyorsabban megállapítható a helyes diagnózis és ezáltal gyorsabb a megfelelő terápia nyújtása is. Fontos, hogy ez ne csak csúcsintézményekben, hanem a beteggel minél gyakrabban találkozó orvosok számára legyen elérhető – tette hozzá.

RS46056_KA-20160224-IMG_5465-scr (1)Dr. Hunyady László dékán köszöntőjében elmondta, az orvosi kar a klinikai képzés ambiciózus átalakításába kezdett, ennek az egyik eleme az új blokkosított képzés, ami alapvetően hallgatói kérésre elindított program. Emlékeztetett, hogy nemrég a blokkosított oktatásról hallgatói fórumot is rendeztek, ahol a visszajelzéseket és a felmerülő kérdéseket vitatták meg a kar vezetői és a hallgatók.

Mint mondta, a Semmelweis Egyetem képzése nemzetközi szinten is kiemelkedő, ez a képzés nagyon sokat nyújt a hallgatóknak, az itt végzett orvosok mindenhol megállják a helyüket. A cél az, hogy a klinikai képzés keretében még több gyakorlati képességgel felvértezve engedjék útjukra az egyetemen végzett orvosokat. Az Urológiai Klinikán átadott eszközök beszerzése is ezt a célt szolgálja. A hallgatók magas létszáma miatt bizonyos RS46049_KA-20160224-IMG_5484-scrbeavatkozások esetében nem reális, hogy minden egyes hallgató betegen végezze el például a katéter behelyezést – mondta el –, ezen segítenek az oktatási célú eszközök. A dékán azt is hangsúlyozta, hogy később szeretnének valamennyi klinika számára olyan pályázatokat meghirdetni, amik kifejezetten ilyen típusú skill eszközök beszerzését teszik lehetővé, hogy ezzel a gyakorlati oktatás színvonalát emeljék.

Pogrányi Péter beszámolója, Fotó: Kovács Attila

Kategória: Hírek | A közvetlen link.