RS39632_KA-20151126-IMG_4822-scrA hazai andrológia atyjának tartott Dr. Molnár Jenő mellszobrát avatták fel az Urológiai Klinikán. Az ünnepségen Dr. Molnár Jenő tanítványa, Dr. Papp György, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke egyebek mellett személyes emlékeit idézte fel, valamint kiemelte annak jelentőségét, hogy Dr. Molnár Jenő halála óta lett andrológus társaság, könyv, tanszék, alapítvány, díj, és most szobor is.

Dr. Nyirády Péter, a klinika igazgatója úgy fogalmazott, ennél méltóbb helyre nem kerülhetett volna a mellszobor. Dr. Molnár Jenő 1937-ben e klinika falai között kezdte el munkásságát, majd innen ment nyugdíjba docensként 1978-ban. Kezdetektől az akkor még spermatológiának hívott szakterülettel foglalkozott, életpályája, kutatásai, elméleti és gyakorlati felkészültsége tette lehetővé, hogy 1974-ben az Andrológiai Világszövetség akkor egyetlen magyar tagjává választották.

RS39644_KA-20151126-IMG_4792-scrDr. Molnár Jenő két könyvet írt, valamint 102 publikációt, több könyvfejezetet. Az Andrológia című könyve, amelyet Szarvas Ferenccel közösen jegyez, német nyelven is megjelent  – ismertette az igazgató. Dr. Nyirády Péter köszönetet mondott az Országos Gyermekvédelmi és Egészségnevelési Intézetnek, melynek nagy szerepe volt a szoborállításban.

Dr. Molnár Jenő első nemzetközi andrológiai publikációja egyébként 1947-ben jelent meg, így erre a dátumra teszik a hazai andrológiai tevékenység hivatalos elindulását – mondta el Dr. Kopa Zsolt, az Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának jelenlegi vezetője, a Semmelweis Egyetem Andrológiai Szakmai Grémiumának elnöke. Mint emlékeztetett, hazánkban Európában harmadikként indult el ez a szakterület, melynek korábbi neve spermatológia volt, ugyanis régebben csak a nemzőképesség zavaraira fókuszált. Ez egészült ki a szexuális medicinával, majd a férfi hormonrendszerrel, főként a tesztoszteronnal összefüggő kérdésekkel – ma is ez az andrológia három legfőbb területe.

RS39648_KA-20151126-IMG_4776-scrDr. Molnár Jenő egyébként az andrológia minden ágában képzett, európai hírű szakember volt, az alapkutatástól a nemzőképesség zavarain át a szexuális medicináig és az andrológiai endokrinológiáig mindent magas szinten művelt, és andrológiai műtéteket is végzett. A szakterület első könyvei az ő szerkesztésében jelentek meg. Tanítványai közül két szakember emelkedett ki, és vitte tovább a hagyományt a klinikán: Dr. Papp György, valamint Dr. Corradi Gyula, aki elsősorban alapkutatással, biokémiai vizsgálatokkal foglalkozott. Az első andrológia tankönyv 2000-ben jelent meg, 2004 óta pedig szakvizsgázni is lehet a tárgyból.

Az Urológiai Klinikán az 1990-es évek elején alakult meg az Andrológiai Centrum Dr. Papp György vezetésével, mely 2009-ben teljesen megújult adakozásból és alapítványi támogatásnak köszönhetően.

RS11457_KA-20140212-IMG_6476-kopa-zsolt-scrMint azt Dr. Kopa Zsolt kiemelte: az új központ a járó- és fekvőbeteg-ellátásban is európai színvonalú, vezető szerepet tölt be az andrológiai oktatásban, szakképzésben, posztgraduális képzésben, és itt vezették be az országban elsőként a modern andrológiai mikrosebészetet. Ez az egyetlen olyan centrum Magyarországon, ahol az andrológiai mikrosebészeti műtétek minden fajtáját végzik, jelenleg ezek mutatják a legjobb eredményességet a nemzőképességgel kapcsolatos zavarok legsúlyosabb eseteiben. A mikrosebészeti ondóúti rekonstrukción és spermiumnyerésen kívül végeznek here-visszértágulat műtéteket, illetve egyes speciális esetekben, bizonyos heredaganatoknál, elkezdték a mikrosebészeti szervmegtartó műtétek végzését is.

Dr. Kopa Zsolt, aki 2009 óta vezeti a centrumot, úgy tapasztalja, egyre nagyobb az igény az andrológiára, párhuzamosan azzal, hogy a nemzőképességi zavarok előfordulása fokozatosan nő. Ezen kívül a szexuális zavarokkal kapcsolatos betegségek és az andrológiai hormonális eltérések, így az időskori hormonhiányok kezelése teszi ki munkájuk nagy részét.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem