Betűméret: A A A

Zsákvese

Betegség meghatározás: A krónikus veseüregrendszeri tágulat következtében kialakult visszafordíthatatlan vesekárosodás, mely a veseállomány hegesedésével, pusztulásával és a vesefunkció romlásával jár.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A dinamikai elváltozásokat bizonyos gyógyszerek, bakteriális toxinok, terhesség alatti hormonális változások következtében kialakuló húgyvezeték és vesemedence beidegzési zavarok okozzák.
A mechanikai elváltozásokat a vizeletelvezető húgyúti rendszer elzáródása okozza, mely lehet belső elzáródás, külső összenyomás vagy a szerv falának elváltozásának következménye. Az elváltozás oka lehet vese -, vesevezetékkő, pyelo-uretheralis szűkület (vesemedence és vesevezeték átmenete), vesemedence vagy vesevezeték daganat, húgycsősérülés, ureterligatura, retroperitonealis fibrosis vagy daganat, vesico-renalis reflux, ureterokele vagy alsó húgyúti obstrukció. Az elzáródás mögött megemelkedő nyomás következtében a vesemedence fala elvékonyodik, veseüregrendszeri tágulat alakul ki, a pangó vizelet, a veseállomány pusztulása, hegesedése és elvékonyodása következtében romló vesefunkció miatt csökken a vizeletkiválasztás. A folyamat végállapotaként bekövetkező hydronephrosis visszafordíthatatlan, vékony veseállományú, működésképtelen vesét jelent.

Tünetek, panaszok: A folyamatos, mozgással összefüggésben nem lévő deréktáji fájdalom, veseköves panaszok, tompa feszítő deréktáji vagy hasi fájdalom esetén hasi ultrahang vizsgálat elvégzése szükséges. A korábban előforduló veseköves panaszok, vesemedence gyulladás, vizelési panaszok, urológiai vagy nőgyógyászati beavatkozások hajlamosítanak a betegség kialakulására.

Felismerés: A betegség felismeréséhez elengedhetetlen első lépésben a hasi ultrahang, majd a későbbiekben kiegészítő képalkotó vizsgálatok elvégzése (intravénás urográfia, has, kismedencei intravénás kontrasztanyagos CT, veseszcintigráfia, retrográd ureterográfia). A betegség kivizsgálása során laboratóriumi vér – és vizelet vizsgálatok szükségesek.

Fajták, típusok, fokozatok: A zsákvese húgyúti elzáródás vagy vizelet visszaáramlás, ún. reflux következtében jön létre. A megnövekedett veseüregrendszeri nyomás hatására a veseállomány elvékonyodik, a romló vérkeringés miatt működése csökken. A mindkétoldali zsákvese az alsó húgyúti vizeletelfolyás akadályozottság miatt jön létre, amit a húgyvezeték tágulása, a húgyhólyag falának elvékonyodása kísér. Egyoldali zsákvese esetén a veseállomány mellett csökken a vesefunkció, míg az ép vesében kompenzatórikus veseállomány növekedés jön létre.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: Nincs szerepe a gyógyszeres kezelésnek.

Műtéti kezelés: Pusztult, nem működő vese esetén vese eltávolítás, akut vesemedence gyulladás esetén sürgősséggel bőrön keresztüli vesedrain létesítése javasolt. Amennyiben a zsákvese még nem alakult ki, úgy a kiváltó ok megszüntetése szükséges (vesemedence plasztikai műtétei, kőeltávolítás, alsó húgyúti elzáródás megszüntetése).

Orvosi ellenőrzések: A műtétet követően utánkövetés javasolt.

Megelőzés: A hydronephrosis egy folyamat végállapota, visszafordíthatatlanul károsodott, funkcióját vesztett zsákvese. A kiváltó ok korai felismerése és adekvát kezelése szükséges a kedvező kimenetel eléréséhez.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.