Az Urológia Klinika szervezésében másodízben került megrendezésre Herceghalmon az endoszkópos és laparoszkópos készségfejlesztő tréning. A Magyar Urológusok Társasága felismerve a jogos igényt és a téma fontosságát kezdeményezte, hogy fiatal szakorvosok, szakorvos jelöltek, valamint rezidensek számára lehetőség nyíljon a hazánkban korlátozottan elérhető korszerű eszközök kipróbálására.
A tréning első napján Wéber György professzor tartott bevezető előadást “Alternatív lehetőségek a minimál invazív sebészetben (SILS, NOTES)” címmel, majd Andreas Gross a hamburgi egyetem professzora adott elő a flexibilis ureterorenoscopiáról. A COOK cég jóvoltából a világon elérhető legkorszerűbb technikai eszközök kipróbálására nyílt lehetőség.

A tréning második napján Andreas Gross professzor tartott két bemutató flexibilis ureteroscopia műtétet, majd Szendrői Attila adjunktus és Tordé Ákos klinikai orvos PCNL bemutató műtétjére került sor. A percután műtét különlegessége az volt, hogy a rendelkezésre álló korszerű eszközökkel, mint occlusios ureterkatéter, ballonos dilatátor, kétlumenű ureterkatéter és széndioxidpatronos kőzúzás, új módszereket lehetett bemutatni.