RS23199_KA-20140929-IMG_6821-kontinencia-centrum-atado-scrAz egyetem betegellátását tekintve komoly előrelépést jelent az Urológiai Klinika felújított és kibővített Kontinencia Centrum és Urodinamikai Laboratóriuma – mondta Dr. Szél Ágoston rektor az ünnepélyes átadást megelőző sajtótájékoztatón. Országos ellátóhelyként a Semmelweis Egyetemen működik immár hazánk egyik legkorszerűbb ilyen centruma.

Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója köszöntőjében kifejtette: a centrum bővítése, felújítása jelentős lépés a vizelettartási elégtelenségben szenvedők és hozzátartozóik számára. Dr. Szél Ágoston mintaértékűnek nevezte a beruházást, ami a Semmelweis Egyetem betegellátása szempontjából komoly előrelépést jelent.

RS23190_KA-20140929-IMG_6888-kontinencia-centrum-atado-scrAz Urodinamikai Laboratórium tevékenysége mindig összefüggött a hazai kontinencia szakellátással – mutatott rá Dr. Majoros Attila, a Kontinencia Centrum vezetője. Elmondása szerint 1980-ban Európában az elsők közt jött létre az itteni laboratórium, ahol új műszereket fejlesztettek ki, szakemberei részt vettek két hiánypótló szakkönyv megírásában és doktori értekezések is születtek a témában. Húsz évvel később Dr. Romics Imre, a klinika akkori igazgatója új urodinamikai készülékkel bővítette az ambulanciát, ami egy külön laboratóriumba került, így az ahhoz kapcsolódó kivizsgálás is. A betegek számának növekedésével azonban ezt az ambulanciát kinőttük – idézte fel a kezdeteket Dr. Majoros Attila.

RS23192_KA-20140929-IMG_6872-kontinencia-centrum-atado-scrA megújult laboratórium egyúttal új kezelőhelyiséggel és szakambulanciával bővült, így már arra is van lehetőség, hogy a klinika szakemberei együttesen végezhessenek kivizsgálást, illetve konzervatív kezeléseket. A kibővült lehetőségek hatékonyabb betegellátást biztosítanak, emellett rövidítik a várólistát a betegek számára, valamint szakmai profilbővítést tesznek lehetővé – összegzett a centrum vezetője. A jövőbeli tervekről elmondta, hogy közös rendeléseket és konzultációkat terveznek a II. Sz. Nőgyógyászati Klinikával. A továbbképzés biztosított, hiszen a laborral együtt kiépült egy olyan videó rendszer, ami a tantermet összeköti a laboratóriummal, és tudjuk közvetíteni az ott lévő méréseket ki, ami hatékonyan fogja szolgálni a továbbképzést, szakorvosképzést – vetíti előre Dr. Majoros Attila.

Dr. Katona Ferenc, a Kontinencia Társaság alapító elnöke szerint nagy lépés a centrum felújítása, hiszen számos hazai klinikán okoz problémát az inkontinens betegek ellátása. „A Kontinencia Centrum működése az egész egészségügy számára óriási jelentőségű” – emelte ki az elnök, aki egyúttal arra is rávilágított, hogy az inkontinencia ellátása interdiszciplináris, hiszen több szakma képviselői vesznek benne részt.

RS23200_KA-20140929-IMG_6808-kontinencia-centrum-atado-scrA felújított Kontinencia Centrumot hivatalosan Dr. Szél Ágoston rektor, Dr. Nyirády Péter intézetvezető és Egri Attila alpolgármester nyitotta meg. A laborban vizelettartási és ürítési zavarok teljes körű kivizsgálását, kezelését végzik egy olyan műszerrel, ami egyebek mellett méri a húgyhólyag kapacitását, működését, érzékenységét, összehúzódási képességét és a záróizomfunkciót is. Több mint félmillió ember küzd inkontinenciával, vagyis vizelettartási nehézségekkel Magyarországon, nők és férfiak egyaránt. A dohányzás következtében fellépő erős köhögési rohamok, az elhízás, a szellemi leépülés és a súlyos depresszió is elősegítheti a kialakulását.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem