A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája fogadta be az előadótermébe a hólyagfájdalom szindrómában (interstialis cystitis) szenvedő betegek utókövetésében és gondozásában fontos szerepet játszó rendszeres betegtalálkozót.

IMGP0921fekvoProf. Nyirády Péter igazgató személyesen üdvözölte megnyitójában az ország számos területéről megjelent mintegy 50 beteget. Kiemelte, hogy a klinika örömmel áll élére e ritkán diagnosztizált, de hazánkban is mintegy 20 ezer embert érintő, rendkívül rossz életminőséget eredményező krónikus betegség klinikai vizsgálatának és kutatásának.

A találkozó további részében Dr. Lovász Sándor PhD., a klinika korábbi munkatársa, jelenleg nyugdíjas önkéntes segítője tartott összefoglalót az IC kutatás aktuális kérdéseiről, a klinikai tesztelés alatt álló új diagnosztikus módszerről, amivel a hólyag glicosamin glikán (GAG) rétegének integritását lehet kvantitatív módon mérni. Ismertette a beteg-felvilágosításra szolgáló és a betegek állapotának tartós követésére alkalmas honlap (www.holyagfajdalom.hu) használatával kapcsolatos tudnivalókat, tanácsokat. Örömteli hír, hogy a honlap létrehozása óta eltelt egy évben ugrásszerűen megnőtt az újonnan felfedezett esetek száma, ami azonban egyúttal egy sor megoldandó problémát is felvet: meg kell szervezni országos szinten a regionális kezelő centrumokat, ami Urológus Társaság vezetőségi, sőt az Urológiai Szakmai Kollégium hatásköre.

Beszámolt Lovász dr. az IC kutatóközpontokat egyesítő ESSIC idei philadelphiai konferenciájának újdonságairól és a német és amerikai IC önsegélyező betegegyesülettel történt kapcsolatfelvételről és tapasztalatcseréről. Szervezés alatt áll egy nemzetközi multicentrikus klinikai vizsgálat egy indiai és egy USA-beli egyetemi központtal együtt a GAG réteg integritási teszt vizsgálatára, amiben hazai betegeink is részt vehetnek önkéntes alapon.

IMGP0922fekvoA betegtalálkozó utolsó része hagyományosan a betegek számos kérdésének megválaszolása, felvetéseinek és javaslatainak megvitatása volt, majd egy szerény büféasztal körül kötetlen beszélgetés, ismerkedés, személyes kapcsolatok kialakítása.

A jó hangulatú, sikeresnek mondható találkozó végén az az általános remény fogalmazódott meg, hogy az Urológiai Klinika aktív támogatása hozzájárulhat fiatal kollégák bevonásához az IC klinikai kutatásába és a betegek biztonságosabb ellátásához.

Találkozunk jövőre ugyanitt!

Dr. Lovász Sándor