Betegség meghatározás:Fizikai terhelést (tüsszentés, köhögés, emelés, sportolás) kísérő, akaratlan vizeletvesztés, vizelet elcsöpögés, vizeletelfolyás, melyet vizelési inger nem kísér.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A terheléses inkontinencia kialakulásában szerepet játszik az elhízás, a dohányzás, krónikus hörghurut, az erős köhögési rohamok lehetnek hajlamosító tényezők. A többszörös, vagy nehéz szülések, általános kötőszöveti gyengeség, korábbi kismedencei radikális műtétek szintén elősegíthetik az állapot kialakulását. Általában középkorú, idősebb hölgyek betegsége, férfiaknál többnyire mindig valamilyen prosztata műtéti beavatkozás után jelentkezik.

Tünetek, panaszok:Fizikai terhelésre a vizelet akaratlanul elcsepeg, elfolyik.

Felismerés: A fizikális vizsgálat diagnosztikus értékű, a tüsszentést, köhögést szemmel látható vizeletvesztés kíséri. A fizikális vizsgálathoz tartozik a hüvely megtekintése, vizsgálata is. Vizeletvizsgálat szükséges a húgyúti fertőzés kizárása miatt. A vizelés utáni maradék vizelet meghatározása ultrahang alapján lehetséges. Az előbbiekben felsorolt alapvizsgálatok segítségével többnyire egyértelműen kórismézhető az állapot. Amennyiben a panaszok nem egyértelműek, vagy invazív, műtéti kezelés szükségessége valószínűsíthető, mindenképpen urodinamikai vizsgálat elvégzése javasolt.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: Súlyfelesleg esetén testsúly csökkentése, optimális folyadék bevitel, dohányzás abbahagyása, koffein, alkohol fogyasztás csökkentése, gátizomtorna, fizioterápiás kezelések, bizonyos esetekben hüvelyi hormon terápia javíthatja a tüneteket.

Műtéti kezelés: A műtéti kezelés célja nőknél a záróizom-funkció helyreállítása, megerősítése (melyet ma már leggyakrabban a húgycső alá helyezett feszülésmentes szalagműtétekkel végezünk) és jelentős anatómia eltérés esetén (nők) annak korrekciója (hüvelyi, nyílt, vagy laparoscopos háló műtétek, hagyományos felfüggesztő, alátámasztó típusú műtétek). Férfiak súlyos stressz inkontinenciáját a húgycső alá helyezett speciális, többnyire állítható feszességű szalagokkal, vagy művi záróizom beültetéssel gyógyíthatjuk.

Orvosi ellenőrzések: Választott kezelési módtól függően rendszeres ellenőrzés szükséges lehet.

Megelőzés: Súlyfelesleg esetén fogyás javasolt, dohányzás, koffein, alkohol fogyasztás kerülése, rendszeres testmozgás.