Betegség meghatározás: A lazán rögzült vesék süllyedése álló helyzetben, súlyosabb formája esetén a vándorvese, ún. ren migrans kialakulása.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A perirenális zsírszövet megfogyatkozása következtében a vese medio-caudalis irányban süllyed, a húgyvezeték ezt a mozgást nem követi, így álló helyzetben a felső szakaszon megtöretés jön létre, amely hosszabb állás soránveseüregrendszeri tágulattal és következményes deréktáji fájdalommal jár.
A hajlamosító tényezők között a hirtelen bekövetkező fogyás, vékony testalkat, túl hosszú vese arteriák, nagyobb rázkódással járó munkavégzés említendők.

Tünetek, panaszok: A panaszok álló helyzetben jelentkező tompa vesetáji fájdalommal, és ritkán véres vizelettel kezdődnek. A panaszok fekvésre szűnnek.

Felismerés: A betegség felismeréséhez elengedhetetlen a fizikális vizsgálat mellett a hasi UH és az álló és fekvő helyzetben készült kontrasztanyagos RTG vizsgálat.Bizonyos esetekben has – és kismedencei CT vizsgálat, dinamikus vese izotóp vizsgálat, laboratóriumi vér – és vizelet vizsgálatok is szükségesek. A vesesüllyedés kórismézése kapcsán elengedhetetlen az összes többi, hasonló vesetáji panaszokkal járó betegség (mozgásszervi, neurológiai, stb.) kimutatása és elkülönítése.

Fajták, típusok, fokozatok: I. fokozatú vesesüllyedés esetén a vese alsó pólusa mély belégzéskor tapintható, II. fokozat esetén az egész vese tapintható mély belégzéskor, III. fokozat esetén a vese légzéstől függetlenül egészében tapintható.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: Gyógyszeres kezelés nem létezik a betegség kezelésére.

Műtéti kezelés: A vese műtéti rögzítése laparoszkópos technikával történik, szükség esetén a szűkület okozta veseüregrendszeri tágulat plasztikai műtéti helyreállításával.

Orvosi ellenőrzések: Javasolt félévente vizelet – és UH vizsgálat.

Megelőzés: Vékony testalkat esetén hízókúra, hasizomzat erősítő torna végzése, haskötő viselése javasolt.