Betegség meghatározás: A vese rosszindulatú daganata a vese szöveteiből kiinduló, gátlás nélkül osztódó sejttömeg, mely hajlamos a vese állományának beszűrésére. A betegség előrehaladott állapotában a daganat a vesét körülvevő szövetekre, szervekre terjedhet, valamint nyirokcsomókba, távoli szervekbe áttét képezhet.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A vesedaganat az összes rosszindulatú daganatos eset kb. 2%-t teszi ki. A férfiakban kb. másfélszer gyakoribb, mint nőkben. A vesedaganat kialakulásának eredete még nem tisztázott, de bizonyítottan növeli kockázatát a dohányzás, az elhízás és a magasvérnyomás-betegség.

Tünetek: A betegség tünetszegény, ezért leggyakrabban hasi ultrahang vizsgálat során véletlenül kerül felismerésre. Ritkán véres vizelet, tapintható daganat, deréktáji vagy hasi fájdalom hívhatja fel a figyelmet az elváltozásra. A betegség előrehaladott formájában távoli áttétekhez kapcsolódó panaszok jelentkezhetnek.

Kivizsgálás: A daganat legkönnyebben elérhető, fájdalommentes vizsgálatát a hasi ultrahang teszi lehetővé. Amennyiben ultrahang vese térfoglaló folyamatának gyanúját vette fel kontrasztanyagos hasi, kismedencei CT vizsgálat elvégzése szükséges. A tapasztalt radiológus által készült vizsgálat alapján számos jóindulatú elváltozás különíthető el a kezelésre szoruló daganatoktól, valamint felismerhetőek az esetleges áttétek. Csak szükséges esetben, bizonytalan viselkedésű daganat esetén, elváltozás vastag, illetve vékony tűs szövetmintavétele végezhető, melyből patológus nagy biztonsággal szövettani kórismét tud felállítani.

Típusai: A vese rosszindulatú daganatait szövettani megjelenésük, illetve kiterjedésük szerint csoportosítjuk, mely besorolás alapján a betegség várható lefolyása jósolható és megkönnyíti a megfelelő kezelés kiválasztását. Az osztályozás alapját a patológiai szövettan illetve a képalkotó vizsgálatok eredménye képezi. A daganatok mikroszkópos képük alapján több mint 80 %-ban a vilgossejtes vesedaganatok közé tartoznak, ritkábban előfordulhat kromfób sejtes, papilláris, Bellini sejtes, stb. daganat. A kiterjedés szerinti felosztás alapját a daganat mérete, illetve az adja hogy mely szerveket érint a betegség. A vese állományából kilépő daganat a környező zsírszövet és környező szervek felé terjedhet, u.m. nyirokcsomók, mellékvese. Gyakran a daganat a vese fő visszere felé növekszik, mely előrehaladott állapotban érintheti a fő gyűjtőeret és ritka esetben a szív bal pitvarát is. Távoli daganat áttétek leggyakrabban tüdőben, agyban, csontokban, májban fordulhatnak elő. A daganat egymagában vagy többszörösen is megjelenhet, ritkán akáraz ellenoldali vesében is.

Kezelés: A megfelelő kezelés kiválasztásáról több, érintett szakágat (onkológus, radiológus, radioterápiás szakember, patológus, urológus) tömörítő onkotaem dönt. A kezelés első lépése minden esetben a vesedaganat eltávolítását célozza. A vesére korlátozódó elváltozás esetén a beavatkozástól teljes gyógyulás várható. Áttétes betegségnél az elsődleges daganat eltávolításnak a tumor massza mennyiségének csökkentése révén van jelentősége. A daganat méretétől és vesén belüli elhelyezkedésétől függően: a 7 cm-nél kisebb és a vese széli részeit érintő elváltozásnál csak daganat eltávolítást végzünk, az érintett vese megkímélésével, míg 7 cm-nél nagyobb, a vese belső részeit érintő, vagy visszeret beszűrő daganat esetén gyakran a tumor vesével együtt való kivételére kényszerülünk. A vesedaganatok műtétei végezhetők nyílt illetve laparoscopos úton. Amennyiben a beteg általános állapota nem engedi meg nagy hasi műtét végzését, rádió hullámok sejtpusztító hatását kihasználó, megfelelő célzó berendezéssel a daganatszövetbe juttatott szonda segítségével u.n. radiofrekvenciás abláció (RFA) végezhető, ennek daganat ellenes hatása elmarad azonban a nyílt műtét eredményességétől.

Áttéteket adó, szövettanilag igazolt vesedaganat esetén biológiai, célzott terápia adható, mely egyrészt a daganatszövetet tápanyagokkal ellátó erek képződését gátolja, másrészt a tumorban a sejthalál folyamatát segíti elő.

Életmód: Javasolt a dohányzás azonnali elhagyása, valamint a rendszeres, bőséges folyadékfogyasztás.

Utókövetés: A vesedaganat miatt műtéten átesett beteg rendszeres kontrollja szükséges. A helyi daganat visszatérés és a távoli áttét képződés kizárása céljából meghatározott rendszerességgel végzünk radiológiai vizsgálatokat (ultrahang, CT). A vese méregtelenítő képességének ellenőrzése céljából vérlaborvizsgálatokat (kreatinin, karbamid urea) végzünk.