Betegség meghatározás: A vesemedence és a húgyvezeték átmenetének szűkülete, mely egy veleszületett rendellenesség. Oka a húgyvezeték kezdeti szakaszának fejletlen izomzata, vagy egy rendellenes helyen futó ér által okozott leszorítás. A veséből a vizelet elfolyása akadályozottá válik, a vesében vizelet pangás alakul ki, megnő a vesemedence nyomása, mely miatt a vesemedence, vesekelyhek krónikus tágulata alakul ki. A megnövekedett belső nyomás áttevődik a vese kérgi részére is, mely rontja a vesekéreg működését. A betegség hajlamosít fertőzésekre és köves betegség kialakulására. Hosszú távon a vese működése visszafordíthatatlanul károsodhat.

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok): Veleszületett betegség, egyértelmű öröklődés nem bizonyított, de családi halmozódása előfordul. Fiúgyermekekben gyakoribb és általában bal oldali megjelenésű. Az esetek 10-15%-ban mindkét oldali vese érintett.

Tünetek, panaszok: Legtöbb esetben tünetmentes. Vesetáji tompa fájdalom jelentkezhet. Időnkét véres vizelet előfordul. Fertőzés esetén erős, görcsös deréktáji fájdalom, hidegrázás, láz, hányinger, hányás lehetnek a tünetek.

Felismerés: Már a magzati ultrahang vizsgálat jelezheti a rendellenességet. A később diagnosztizált eseteknél is a hasi ultrahang vizsgálat az irányadó. Kiválasztásos röntgen és retrográd ureterográfia a következő diagnosztikus lépés. Uréter külső leszorításának gyanúja esetén CT vizsgálat végezhető. Labor vizsgálatok kimutathatják a mikroszkópos vérvizelést, késői formákban a vesefunkció romlását. Veseszcintigráfia a vese megmaradt működőképességéről ad információt.

Fajták, típusok, fokozatok:

  1. Egy oldali, kétoldali
  2. Teljes szűkület (elzáródás), részleges szűkület, külső leszorítás miatt létrejött szűkület.

Nem műtéti / konzervatív kezelés (gyógyszer, sugár, étrend, életmód): Bő folyadékbevitel. Hosszú távon a vese károsodása miatt mielöbbi műtéti megoldás javasolt.

Műtéti kezelés: Laparoscopos vesemedence plasztika. Ennek ellenjavallata esetén nyílt műtéti megoldás is szóba jöhet.

Orvosi ellenőrzések: Műtétet követően időszakos ultrahang és szcintigráfia kontroll.

Megelőzés (étrend, életmód, testi-lelki-szellemi egészség): Veleszületett betegség. Műtétet követően bő folyadékbevitel és rendszeres szakorvosi kontroll vizsgálat javasolt.