Betegség meghatározás: Az uréter és a vesemedence kettőzöttsége veleszületett fejlődési rendellenesség (anatómiai variáció), mely legtöbb esetben tünetekkel, panaszokkal nem jár. Egyes esetekben a fejlődési rendellenesség következtében a hólyagból az uréterekbe vizelet áramolhat vissza, ami a panaszokat okozza. Bizonyos esetekben a kettős üregrendszerű vesének egy része nem működik

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok): Leány gyermekekben gyakoribb a rendellenesség, örökölhető.

Tünetek, panaszok: Az esetek többségében tünetmentes. Némelykor azonban oka lehet:

  • visszatérő húgyúti fertőzéseknek fertőzések
  • születéstől jelen levő nem múló vizeletcsepegés

Felismerés (vér-, vizelet-vizsgálat, UH, rtg. vizeletáramlás, urodinámia, hólyag-, uréter-, vese-tükrözés, szövettani minta)

  • kiválasztásos urográfia
  • mikciós urográfia
  • vese-szcintigráfia
  • esetek egy része már magzati UH- ultrahang vizsgálattal felfedezhető

Fajták, típusok, fokozatok: Lehet egy vagy kétoldali, érintheti csak a vesemedencét és az uretér felső szakaszát, de a kettőzöttség kiterjedhet a teljes felső húgyútra (vesemedence, uréterek teljes hosszára).

Nem műtéti / konzervatív kezelés (gyógyszer, sugár, étrend, életmód): Visszatérő húgyúti fertőzések kezelése.

Műtéti kezelés: A fejlődési rendellenesség fokától függően pyelon-plasztika, az uréter újrabeültetése a vesemedencébe illetve a hólyagba, kettős uréter összeszájaztatása. Ha a vese valamely része nem működik, a vese részleges eltávolítása is szóba jöhet.

Orvosi ellenőrzések: Rendszeres urológiai kontroll.

Megelőzés (étrend, életmód, testi-lelki-szellemi egészség): Örökíthető betegség. Amennyiben a szülők valamelyikénél előfordul és a gyermeknek tünetei vannak (visszatérő húgyúti fertőzés), célzott vizsgálatok javasoltak.