Betegség meghatározás: A húgyvezeték vagy a húgyutak alsóbb szakaszának elzáródása következtében kialakult húgyvezeték tágulat.

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok): Veleszületett esetben fiúkban négyszer gyakoribb, mint lányokban. A veleszületett forma kóreredete nem ismert. Szerzett megaloureter kialakulhat az alsó húgyutak gyulladásos, köves, daganatos vagy sérüléses megbetegedésének következményeként.

Rizikó faktorok: húgyúti kövesség, húgyúti daganatos betegség, visszatérő húgyúti fertőzések, idős férfikor (prosztata megnagyobbodás).

Tünetek, panaszok: deréktáji fájdalom, görcs, főleg a veleszületett formánál visszatérő húgyúti fertőzések, nem megfelelő testsúlygyarapodás, ritkábban láz, hidegrázás, hányinger

Felismerés: Általános fizikális vizsgálat, labor és vizelet vizsgálatok mellett döntő szerepe van az ultrahang vizsgálatnak az elsődleges felismerésben. Kiegészítő natív és kontrasztos hasi röntgen vizsgálat, retrográd ureterográfia, valamint CT és MR urográfia végezhető.

Fajták, típusok, fokozatok: Felosztása: 1. veleszületett, 2. szerzett

Nem műtéti / konzervatív kezelés (gyógyszer, sugár, étrend, életmód): Gyulladás esetén a húgyúti fertőzés kezelése. Újszülött korban diagnosztizált esetekben a fertőzések megelőzése miatt akár 1-2 évig antibiotikum szedése is szóba jön.

Műtéti kezelés
Veleszületett: a szűk ureter szakasz kimetszése és az ureter hólyagba való újra beültetése. Szerzett formájában a kiváltó ok megszüntetése. Amennyiben a vese károsodása már nem visszafordítható a vese eltávolítása válhat szükségessé.

Orvosi ellenőrzések: Rendszeres szakorvosi vizsgálatok.

Megelőzés (étrend, életmód, testi-lelki-szellemi egészség): Szerzett formákban az alapbetegségeknél leírtak alapján.